Під час робочої поїздки до Запорізької області Президент України і Верховний Головнокомандувач  Володимир Зеленський побував зокрема в розташуванні 65 окремої механізованої бригади Збройних сил України. Він заслухав інформацію командувача оперативного угруповання військ «Запоріжжя» Володимира Горбатюка про оперативну обстановку.

Президент поспілкувався із захисниками України та вручив їм державні нагороди. Зокрема, він передав відзнаку Президента «Хрест бойових заслуг» командирові розвідувального взводу старшому лейтенанту Андрієві Ольшанському. Володимир Зеленський також нагородив воїнів орденами Богдана Хмельницького та «За мужність».

«Маю велику честь бути сьогодні тут. Підтримати вас і вручити нагороди. На ваших плечах така складна, вирішальна місія — відкинути ворога й перемогти в цій війні. Я вам бажаю цієї перемоги. Бажаю зробити все, щоб ця перемога була швидшою. Щоб вас підтримували рідні, близькі та всі громадяни України. Усі адекватні люди у світі розуміють, що у вас найскладніша робота, і всі українці вами пишаються», — наголосив глава держави.

Запорізьку ОДА очолив Іван Федоров

Володимир Зеленський провів нараду з військовим командуванням і керівниками правоохоронних органів регіону щодо безпекової ситуації на Запоріжжі.

На початку наради глава держави представив новопризначеного голову Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова, який із грудня 2020 року був міським головою нині тимчасово окупованого Мелітополя й після початку повномасштабної війни певний час перебував у російському полоні. Президент відзначив важливість того, щоб керівництво області працювало безпосередньо на місці й добре розуміло специфіку регіону.

«Потрібно зробити все, щоб Україна повернулась у ваш рідний Мелітополь. Україна бореться за це», — сказав він, звертаючись до нового голови Запорізької ОДА.

Володимир Зеленський наголосив, що нині необхідно довести до потрібного результату процес будівництва фортифікаційних споруд. За його словами, одне з найважливіших завдань — повернення кількості робочих місць до довоєнних показників, і центральна влада готова допомагати відповідними державними замовленнями. Також потрібно зосередитися на розв’язанні нагальних для жителів регіону питань, як-от організація навчального процесу, відновлення зруйнованого чи пошкодженого житла.

Іван Федоров подякував за довіру й зазначив, що для нього честь і відповідальність у такий складний для нашої держави час очолити рідну Запорізьку область.

«Головна мета — щоб усі люди, які дуже бажають повернутися додому, якомога швидше могли це зробити. Але й у прифронтовому Запоріжжі життя має тривати. Люди мають вірити в Запоріжжя і нашу державу Україну», — зазначив він.

Під час наради Володимир Зеленський заслухав доповіді командувачів ОСУВ «Таврія» Олександра Тарнавського та ОУВ «Запоріжжя» Володимира Горбатюка про ситуацію на полі бою. Зокрема, йому доповіли про оборонні дії на авдіївському напрямку, ситуацію поблизу Роботиного та на інших ділянках фронту, облаштування оборонних рубежів.

Начальники обласних управлінь Служби безпеки України та Національної поліції доповіли Президентові про захист об’єктів критичної інфраструктури та оборонно-промислового комплексу в регіоні від розвідувальної та диверсійної діяльності ворога.

Про захист неба і критичної інфраструктури

У межах робочої поїздки на Дніпропетровщину Президент відвідав розташування Повітряного командування «Схід» Збройних сил України та вручив державні нагороди пілотам.

Глава держави заслухав доповідь командувача ПвК «Схід» Івана Теребухи про прикриття з повітря міст і громад, об’єктів критичної інфраструктури та лінії фронту.

Президентові розповіли деталі серії російських атак з використанням БпЛА на об’єкти у Дніпропетровській області та заходи з підсилення ефективності роботи українських мобільних вогневих груп і радіоелектронної боротьби для відбиття ударів ворожих дронів. Також обговорювали особливості застосування західних і гібридних систем ППО, перспективи зміцнення спроможностей ПвК «Схід» з урахуванням майбутніх надходжень озброєння.

Володимир Зеленський поспілкувався з військовими й нагородив бойових пілотів. Захисники неба отримали з рук глави держави ордени Богдана Хмельницького І—ІІ ступенів та «За мужність» І ступеня.

«Бачу перед собою потужних воїнів, які захищають наше небо і з неба захищають Україну, наші домівки, наших людей — дітей і дорослих. Дякую за ваші влучні дії, за знищення ворога», — сказав глава держави.Під час робочої поїздки на Дніпропетровщину Володимир Зеленський провів нараду з питань захисту об’єктів енергетичної інфраструктури та забезпечення сталого електропостачання в регіоні. Главі держави доповіли про поточну ситуацію в області, особливо на Нікопольщині та Криворіжжі, у зв’язку з активізацією масованих ворожих обстрілів енергетичних об’єктів, заходи, яких вжито для їх захисту.

На нараді обговорили поточну ситуацію з енергопостачанням регіону — його вже відновили всім споживачам. Істотну увагу приділили системам пасивного захисту енергооб’єктів, зокрема інтенсифікації відповідних робіт та об’єктів критичної інфраструктури за допомогою ППО.

Володимир Зеленський ознайомився з будівництвом експериментального проєкту водозабезпечення Кривого Рогу та прилеглих громад. Зокрема, він оглянув спорудження найбільшої насосної станції нового магістрального водогону Інгулець — Кривий Ріг, протяжність якого становить 145 км. Після запуску він забезпечить водою 1,5 мільйона жителів регіону, які залишилися без доступу до води після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Стабільне водопостачання матимуть жителі Марганця, Нікополя, Томаківки, Покрова, Мар’янського та інших прилеглих населених пунктів.

Джерело: Офіс Президента