КОНФЕРЕНЦІЯ

Профспілка працівників державних установ підбила підсумки своєї роботи та намітила програму дій на майбутнє

 11 листопада 2010 року пройшла ювілейна, X звітно-виборна конференція Київського міського комітету профспілки працівників державних установ. У її роботі взяли участь 87 делегатів - представників членських організацій, а також запрошені учасники, серед яких голова Центрального комітету профспілки Тетяна Нікітіна та голова Київської міської ради профспілок Микола Верес.

На адресу учасників та делегатів надійшли привітання із проведенням конференції від об'єднань міських і обласних організацій профспілки, Київської міської державної адміністрації й зарубіжних колег з Москви, Мінська та Кишинева.

Звітний період видався багатим на визначні дати. Цього року свій 20- річний ювілей святкує Федерація професійних спілок України, а 35 років тому був заснований Київський міський комітет профспілки, що на сьогодні є однією з найбільших та найпотужніших регіональних профспілкових організацій не тільки Києва, а й України. Підтвердженням цьому є стабільність організацій профспілки, яка, незважаючи на складності всіх структурних реформ в країні, не зазнала значних змін. Сьогодні профспілка складається з 569 первинних профспілкових організацій. До сфери обслуговування входять більше 66 тисяч спілчан. За своїм якісним складом ця організація має складну структуру, об'єднуючи працівників органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, вищих органів державної влади, банківських установ, працівників готельного бізнесу, навчальних закладів та інших установ і організацій.

Із змістовною звітною доповіддю виступив голова міського комітету профспілки Віталій Почтовий, в якій зазначив, що за минуле п'ятиріччя зроблено значний крок уперед в багатьох напрямах профспілкової роботи, та зокрема співпраці з органами влади, соціального захисту працівників галузі, колдоговірної роботи, системного навчання профактиву, організації оздоровлення працівників та членів їх сімей, спортивно-масової та інформаційної роботи.

Проте цей період видався складним та неоднозначним. Відносна стабілізація економічного становища, що давала певні позитивні надії, змінилася кризою у всіх сферах життя держави. Заручниками ситуації, що склалася, в черговий раз стали рядові громадяни України - наймані працівники.

Застосовуючи всі свої можливості в рамках соціального партнерства, профспілка вживала заходів із мінімізації негативних наслідків фінансово-економічної кризи на становище спілчан. Позиція була однозначною: працівники не несуть відповідальності за виникнення кризи і не повинні розплачуватися за її результат.

Пріоритетними напрямками діяльності на цей час були: захист конституційних, трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки, забезпечення і підвищення рівня оплати та безпеки умов праці, недопущення ліквідації чинних державних пільг та гарантій. Особлива увага приділялася питанням укладення та контролю за виконанням колективних договорів та угод.

У результаті проведеної роботи досягнуті позитивні зміни: спілчани були забезпечені необхідною правовою допомогою, їхні інтереси неодноразово відстоювалися в законодавчих, виконавчих структурах влади та судових інстанціях.

Намагаючись відвернути людей від негараздів, профспілка знову повертає до культурно-самодіяльних заходів: проводяться конкурси з художньої самодіяльності, дитячих малюнків, фотоконкурси тощо. Відновлюється і проведення щорічних спортивних спартакіад. З кожним роком усе більше охочих бере участь у культурно-масових заходах.

Але, незважаючи на досягнуті успіхи, попереду чекає ще чималий обсяг роботи задля того, аби членам профспілки було забезпечено належні умови праці та відпочинку, можливість відновити та поліпшити власне здоров'я і, що дуже важливо, одержати за свою роботу гідну винагороду.

Доповідь викликала жваве обговорення делегатів, які у свою чергу розповіли про проблеми на місцях, а також внесли свої пропозиції для їх вирішення.

Вислухавши слушні зауваження та пропозиції щодо вдосконалення окремих напрямків діяльності, делегати визнали роботу міського комітету задовільною, розглянули та затвердили програму дій на наступні п'ять років, перейшли до питань вибору голови та заступника Київського міського голови профспілки працівників державних установ.

За результатами голосування представляти інтереси трудових колективів на новий термін довірено Віталію Почтовому та Миколі Машталеру - досвідченим лідерам профспілки, які знають проблеми працівників та вміють вирішувати їх на практиці.

Підбиваючи підсумки звітної частини старий-новий голова Віталій Почтовий подякував делегатам за надану довіру і закликав профспілкові організації згуртуватися для досягнення поставлених цілей та завдань. A також наголосив, що дотримуючись законних принципів та засад діяльності, профспілка повною мірою зможе забезпечити свої основні статутні завдання, які випливають із самої природи профспілкового руху - представництва і захисту людини, її прав та гарантій як основної соціальної цінності кожного суспільства.