У перший день весни Президент Володимир Зеленський провів у Харкові переговори із Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте. На зустрічі із представниками ЗМІ за підсумками зустрічі глава держави зазначив, що візит очільника нідерландського уряду до України, зокрема відвідання Харкова, символічні, адже демонструють шлях, який обидві країни пройшли у двосторонніх відносинах.

«Ми разом після двох років повномасштабної війни. Ми разом після десяти років злочинної російської агресії. Ми разом захищаємо наших людей і наші цінності. І ми так само разом маємо перемогти в цьому захисті та досягненні наших цілей. Бо життя в Україні, в наших державах, таких містах, як Харків, обов’язково переможе», — сказав Президент України.

Володимир Зеленський подякував особисто Марку Рютте, його команді та нідерландському народові за принципову дієву підтримку України в битві за свободу з російським агресором.

«Також хочу подякувати за кожен пакет військової підтримки, лідерство Нідерландів в оборонних коаліціях, таку потрібну допомогу в консолідації Європи та всього вільного світу заради того, щоб ми вистояли та змогли захистити свою державу, людей. І щоб могли реалізувати шлях до миру — нашу формулу, — зазначив Президент. — Зупинити росію — це наш спільний обов’язок».

Глава держави поінформував, що Україна та Нідерланди уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки, яка формалізує весь спектр двосторонньої взаємодії на найближчі десять років.

«Оборонна співпраця на землі, в небі, на морі. Співпраця технологічна, політична, економічна. Ми зацікавлені у спільних виробництвах, зокрема в розвитку оборонно-промислового комплексу, відповідних інвестиціях, тобто в забезпеченні наших Сил оборони ефективною зброєю, а наших народів — спокоєм, вірою в завтрашній день», — розповів Володимир Зеленський.

Марк Рютте на власні очі побачив наслідки обстрілів Харкова росіянами. Фото з сайту president.gov.ua

Підтримка та лідерство

Президент окремо висловив подяку Марку Рютте за зафіксований в угоді обсяг військової підтримки України на нинішній рік на суму 2 мільярди євро.

«Це дуже конкретна, дуже потужна підтримка. І саме в цьому році ми маємо досягти таких результатів, які дадуть нам змогу наблизити закінчення війни на справедливих умовах», — наголосив він.

За словами глави держави, Нідерланди вже надають Україні вагому підтримку для захисту неба: і в зміцненні системи ППО, і в прискоренні появи в українському небі перших винищувачів F-16 від партнерів.

Відповідаючи на запитання журналістів, Президент України додав, що передбачено надання Нідерландами винищувачів F-16.

«У нас будуть літаки від Нідерландів. Ми вдячні за це. І очікуємо в цьому році першу частину цих літаків», — наголосив Володимир Зеленський.

Глава держави подякував Нідерландам за принципову сильну позицію щодо необхідності створення спеціального трибуналу. «Кожен воєнний злочин росіян та сам первинний злочин агресії повинні отримати законні та справедливі вироки», — наголосив він.

Володимир Зеленський також акцентував, що безпекова угода з Нідерландами містить чіткі принципи щодо санкцій проти росії, необхідності спрямувати російські активи задля захисту від агресії рф, а також щодо українського шляху в Євросоюз і НАТО.

Потрібен комплексний захист

Президент України заявив, що керівництво держави та військове командування працюють над тим, щоб посилювати захист Харківщини та поліпшувати безпекову ситуацію в регіоні, який зазнає постійних російських атак.

Під час зустрічі із представниками ЗМІ глава держави розповів, що, зокрема, було заслухано інформацію від військових про актуальну ситуацію в регіоні та виклики, пов’язані із близькістю до кордону з державою-агресором.

«Ми розуміємо всі виклики. Головком і міністр оборони знають, над чим працювати. Посилюється цей захист», — наголосив він.

Володимир Зеленський зауважив, що партнери добре знають, чого Україні бракує, щоб бути ще потужнішою. І це стосується не лише Харкова, а й загалом прикордонних населених пунктів поблизу лінії фронту.

«Можна дуже довго говорити про те, чим збивати С-300. Ми розуміємо, чого не вистачає. І, окрім того, що це дуже складно, дуже високі ризики, коли в тебе є до хвилини й ракета росіян влучає в цивільну ціль. Тут потрібен комплексний захист», — зазначив він.

Як акцентував Президент, потрібно не лише посилювати ППО для Харкова та всього регіону, а й відтісняти російські війська далі від міст.

«Інакше повністю захистити Харків буде дуже складно, навіть якщо ми ще посилимося відповідними сучасними системами протиповітряної оборони. Ми шукаємо можливості посилити ППО Харкова в будь-якому разі. Це сьогодні наше завдання», — пояснив глава держави.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, розповідаючи про враження від Харкова, зазначив, що обстрілами міста президент росії намагається психологічно зламати його жителів.

«Попри постійну атмосферу загроз і невизначеності харків’яни продовжують жити, місто живе далі. Словами неможливо подолати такого диктатора, як путін. Завдання, яке стоїть перед союзниками України, чітке: робити все, щоб Україна могла захиститися, стримати експансіонізм путіна», — сказав він.

Марк Рютте зазначив, що саме для допомоги Україні підписано угоду про співробітництво у сфері безпеки, яка передбачає широкий спектр оборонної співпраці, взаємодію в напрямах відбудови, санкцій та в боротьбі за справедливість.

«Ми стоїмо поруч з Україною, пліч-о-пліч. Ми продовжуємо надавати пряму військову, фінансову та гуманітарну підтримку і шукатимемо інші способи, як допомогти», — сказав він.

Як наголосив Прем’єр-міністр Нідерландів, заплановано передачу 22 патрульних і трьох бойових човнів, а також чотирьох радарів і дев’яти гаубиць. За його словами, Нідерланди планують допомогти чеській ініціативі із закупівлі боєприпасів.

«Ми також працюємо над тим, щоб F-16 прибули в Україну якомога швидше, щоб Україна отримала перевагу в повітрі», — додав Марк Рютте.

Володимир Зеленський та Марк Рютте відвідали клінічний центр, де проходять лікування українські військовослужбовці, що зазнали поранень у боях на Харківщині. Глава держави та очільник уряду Нідерландів поспілкувалися з воїнами й побажали їм одужання.

Джерело:Офіс Президента