Адвокати Надії Савченко Марк Фейгін і Микола Полозов свою прес-конференцію у Києві провели в четвер. В Укрінформі вони розповіли багато цікавого та висловили свої думки щодо ситуації зі звільненням українських політичних в’язнів Кремля.

Передовсім Марк Фейгін запевнив, що сторона захисту повністю виконала свою роботу у справі Савченко, створивши передумови для повернення Надії додому. «Нам знадобилося два роки. Захист виконав свою роботу. Ми створили передумови для повернення Надії Савченко», — сказав правник.

За його словами, одне із завдань адвокатів полягало саме в тому, щоб політики найвищого рівня мали можливість натиснути на президента Російської Федерації Володимира Путіна. Для захисту української бранки було важливо поставити Кремль у такі умови, за яких Савченко не залишилася би в Росії навіть у разі винесення їй обвинувального вироку, заявили адвокати.

«Події 25 травня показали, що та стратегія, яку ми обрали і втілювали, дала очікуваний результат — Надія Савченко на волі. На волі на умовах, які вона висувала сама. Вона не просила помилування, вона не визнавала вини, вона повернулася додому вільною людиною», — наголосив Микола Полозов.

«Хотів би подякувати українській пресі. Українські ЗМІ, ви просто не розумієте навіть до кінця тієї ролі, яку ви зіграли», — зробив Марк Фейгін реверанс у бік представників засобів масової інформації.

А Микола Полозов додав, що в Росії у таких кримінальних провадженнях, як справа Надії Савченко, Кримінальний кодекс — лише інструментарій влади, тому не варто говорити про незалежний суд чи справедливе розслідування.

Водночас захисники визнають, що звільнення Надії могло стати результатом негласних домовленостей. «Припускаю, що є якийсь великий зовнішньополітичний розклад, за яким Володимир Путін визнав для себе можливим звільнити Надію Савченко саме в такому форматі і в такий час», — сказав Микола Полозов.

Як ми знаємо, наступного дня після звільнення Надії розпочалася зустріч «Великої сімки», до якої входять і учасники «нормандського формату». Тож абсолютно можливо, що під час ухвалення рішень Кремль орієнтувався на думку західних лідерів. «На ті негласні, скажімо так, не для всіх домовленості, які відбувалися між лідерами», — завважив Микола Полозов.

А Марк Фейгін, відповідаючи на запитання журналістів, повідомив, що в Україні є ще полонені російські військові, яких можна обміняти на ув’язнених в Росії українців. «Я точно знаю з першоджерела, що тут є ще російські військовослужбовці, які потрапили в полон під час бойових дій на Донбасі. Це означає, що обмінний матеріал є», — заявив він. Тільки тепер треба говорити про списковий обмін. Скажімо, десять на десять. Серед тих, про кого говорять, Юрій Солошенко та Геннадій Афанасьєв.

Відповідаючи на запитання, чи може справа Савченко вплинути на звільнення інших ув’язнених у РФ, пан Фейгін сказав: «Ви знаєте, може вплинути, а може й не вплинути. Начебто вже якась виникла практика, є певний вироблений механізм — взаємне помилування, тобто вже цим шляхом можна йти у ситуації зі старим Солошенком і Афанасьєвим, у якого зараження крові».

Адвокат також зазначив, що майже всіх українців у РФ уже засуджено, тобто їхні вироки набули законної сили. Тому щодо цих людей уже можна застосовувати помилування.

До речі, захисник Надії Савченко переконаний, що так званий санкційний список Савченко після звільнення української льотчиці не втрачає своєї актуальності. «Там список був Савченко — Сенцова, він називався за двома прізвищами. Від того, що Савченко видали, список не втрачає своєї актуальності», — вважає Марк Фейгін. Справді, доти, доки всіх українських політв’язнів не повернуть в Україну, слід над цим документом працювати.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»