Кабмін налаштований забезпечити агросектор і харчопром газом на 100%, а також зберегти для сільгоспвиробників спецрежим оподаткування на 2015 рік. 

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Андрій Дикун під час відеоконференції з регіонами.

«Без газу приймати соняшник і кукурудзу на елеватори немає змоги. А це фактично значить суттєві втрати врожаю. Отже, урядом прийнято рішення, щоб компанії могли напряму подавати заявки й укладати контракти з НАК «Нафтогаз України». Механізм цього найближчим часом буде розміщено на сайті Мінагрополітики. Наразі відомство збиратиме відомості з регіонів щодо реальних потреб галузі у блакитному паливі», — зауважив він.

Щодо пільгового оподаткування, то цього року за його збереження була справжня битва, МВФ вимагав його скасування. Але фіксований сільгоспподаток та спецрежим ПДВ для українського агросектору на 2015 рік вдалося відстояти завдяки спільним зусиллям і чіткій позиції аграрних асоціацій, бізнесу та міністерства, поділився інформацією Андрій Дикун.

Він також додав, що в антикризовому пакеті уряду було передбачено зміну оподаткування для агрогалузі, але, за його даними, в останній момент її зняли на закритому засіданні парламенту. Це топ-питання, які гостро стояли перед аграріями і були на язиці ледь не в кожного із присутніх представників агросектору в Дніпропетровській, Львівській, Одеській та Харківській студіях.

Заступник міністра аграрної політики також повідомив про те, що на сьогодні сільгоспвиробники зібрали 26 мільйонів тонн зернових, або 78% ранніх. У підсумку ж очікується зібрати 58 мільйонів тонн завдяки дещо більшій урожайності.

Окреме питання жнив-2014 — ситуація зі збором урожаю на сході, насамперед у Донецькій і Луганській областях. «На сьогодні залишилось зібрати збіжжя у тих районах сходу, де не ведуться воєнні дії. Тут жнива наближаються до завершення», — наголосив Андрій Дикун. Він також додав, що цього року аграріям допомагав збирати урожай спеціальний штаб з координації жнив, до складу якого увійшли фахівці з ДСНС, Міноборони, МВС тощо. Адже деякі поля були у небезпеці — їх треба було розміновувати.

А подекуди доводилось створювати коридори і вивозити ними зернові. Раніше збіжжя їхало зі сходу переважно залізницею, нині перейшли на автотранспорт. Харківське відділення Державної продовольчо-зернової корпорації здійснює прийом зерна з цього регіону на елеватори безкоштовно, щоб хоч якось підтримати луганчан і донеччан. Загалом корпорації і Аграрний фонд планують купити 900 тисяч тонн зернових, що дещо стабілізує ціни на ринку, підсумував він.