ПРОБЛЕМА

Стабілізувати ціни на товари першої необхідності - головне завдання для уряду

Тому на своєму найближчому засіданні Кабінет Міністрів розгляне можливість зниження акцизу на нафту та нафтопродукти. Оскільки перед урядом стоїть завдання утримати ціну на базові продукти: нафту, зерно, метал тощо, він вийде з пропозицією зменшити акцизний збір приблизно на 50 доларів на тонні. Таку заяву зробив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зборів будівельників України.

"Заради того, щоб стримати на цей період вартість нафтопродуктів", - сказав Микола Азаров. Він також підкреслив, що завдання надзвичайно важливе, оскільки вартість пального впливає на всі сектори економіки.

Крім того, Прем'єр-міністр не виключає запровадження спеціальних цін на бензин та дизельне пальне для автоперевізників: "Зараз уряд розробляє низку заходів, які дозволять у цій складній ситуації стабілізувати ціни - це для нас першочергове завдання".

Безперечно, зменшення акцизу на нафту й нафтопродукти призведе до скорочення надходжень до фонду дорожнього будівництва, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Натомість у бюджеті буде перерозподілено кошти, аби підтримати дорожнє будівництво в країні. "Я переконаний, що ті об'єкти, які спланували виконати цього року, ми обов'язково виконаємо", - наголосив Микола Азаров.

Уряд також має намір виділити 10 млрд грн на іпотечне кредитування в 2012 році. "Ми підемо по лінії здешевлення кредитування і візьмемо на себе витрати з підготовки майданчиків під будівництво", - сказав він, додавши, що уряд розглядає можливість зниження процентної ставки для кредитування конкретних інвестиційних проектів. Звертаючись до голови Національного банку України Сергія Арбузова, Прем`єр-міністр попросив зменшити ставки з діючих 18 - 19% до близько 12% під рефінансування Нацбанку. Під такі ставки кредити мають виділятися під контролем банку і під реалізацію конкретних проектів.

Прем`єр відзначив і перші позитивні ознаки виходу з кризи будівельної галузі: у півтора раза більше здано квартир, обсяг будівельно-монтажних робіт за три місяці зріс на 6%.

Крім того, цього року очікується розв'язати проблему об`єктів незавершеного житлового будівництва з високим ступенем готовності. Якщо вдасться поєднати всі запропоновані урядом заходи з відновлення будівельної галузі, то за 2011 - 2012 роки можна вийти на докризовий рівень будівництва.

А вже за тиждень у Китаї заплановано до підписання угоду про будівництво залізничного швидкісного сполучення Київ -Бориспіль та кільцевої дороги навколо Києва. Щодо останньої, то йдеться про мале кільце, яке на відтинку дороги піде в бік Броварів і Борисполя.

Загалом, як передає УНІАН, Микола Азаров розраховує, що намічені на цей рік обсяги з будівництва доріг в Україні буде виконано. Передусім ідеться про будівництво доріг у Києві, а також у містах, які прийматимуть матчі Євро-2012.