НОВІ АКЦИЗНІ МАРКИ. Любителям випити і покурити стане непереливки. Алкоголь і тютюн подорожчають. Усе - через нові акцизні марки на відповідну продукцію. Подорожчання відбудеться уже з 1 квітня.

Алкоголь і сигарети подорожчають. Бо з квітня на них клеїтимуть акцизні марки нового зразка. Спеціальні знаки матимуть три рівні захисту. І зростуть у ціні до 27-ми копійок на напої з градусом. І на 14 копійок - на тютюн. Копійки - але в межах держави - це значні суми. За підрахунками гравців ринку, за вино та горілку доведеться додатково сплатити чверть мільярда гривень щороку. Звісно, ці витрати перекладуть на плечі покупців.

Натомість податківці запевняють: панікувати не варто. Бо ставки акцизу не змінювали ще з 2008-го. А ось ціни на міцні напої та цигарки постійно зростають. Скажімо, раніше пляшка окотовитої коштувала 14 гривень. Тепер - понад 30-ть. А тютюнові вироби подорожчали майже втричі. Крім того, митарі кажуть: завдяки новим маркам буде простіше полювати на фальсифікат. І вилучати його з продажу. Бо такого добра на ринку вистачає.

Олександр Титаренко, заступник начальника відділу департаменту САТ ДПС : «За даними різних аналітиків, наприклад, по алкогольному ринку десь відсотків 15, по тютюновому ринку - десь відсотків 5».

А ще податківці заспокоюють: підприємців не змусять за один день змінити знаки. На переклеювання акцизних марок дадуть цілий рік. Тож устигнуть мають усі.

UBR