Президент Петро Порошенко зустрівся з директором Європейського бюро з боротьби з шахрайством Джованні Кесслером, якого було обрано членом конкурсної комісії з обрання директора Національного антикорупційного бюро.

«Один із найголовніших пріоритетів у 2015 році — це принципова, послідовна та ефективна боротьба з корупцією», — наголосив він. Держава покладає велику надію на досвід усіх обраних членів конкурсної комісії з обрання директора Національного антикорупційного бюро як на визнаних авторитетів, яким вдасться визначити достойного фахівця у сфері протидії корупції.

Президент повідомив, що першу зустріч усіх членів комісії для обговорення можливої кандидатури на посаду директора бюро заплановано ще перед старим Новим роком. «Ми не маємо права зволікати із затвердженням директора і початком роботи Антикорупційного бюро», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

У відповідь Джованні Кесслер подякував за довіру й пообіцяв активно включитися в процес підготовки та проведення першого установчого засідання конкурсної комісії.

Першочерговим завданням новоствореного антикорупційного бюро буде розслідування та повернення коштів, вкрадених режимом Януковича, створення спеціальної групи контролю за фінансовими ресурсами, які виділить Європейський Союз як гранти, кредити та спеціальні програми.

Глава держави наголосив, що успішна діяльність бюро буде особливо важливою для впровадження реформ і створення атмосфери довіри до України: «Ми хочемо змінити ситуацію, зламати стару корупційну систему і створити нову ефективну систему протидії корупції».

Згідно з чинним законом директор Національного антикорупційного бюро має приступити до роботи 24 січня 2015 року. Це також передбачено коаліційною угодою («Забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України з січня 2015 року. Проведення відкритого конкурсного відбору на посаду директора згідно із Законом України «Про Національне антикорупційне бюро України»).

До складу комісії увійшли дев’ять осіб, яких пропорційно (по троє) було обрано й делеговано від Президента, уряду та Верховної Ради: Рефат Чубаров, Євген Захаров, Ярослав Грицак, Йосип Зісельс, Олександра Яновська, Юрій Бутусов, Євген Ніщук, Віктор Мусіяка та Джованні Кесслер. Останній, до слова, — відомий італійський юрист, який служив прокурором у кримінальних судах Тренто, Больцано і досяг значних успіхів у боротьбі з мафією на Сицилії. 

Відділ новин
 
«Урядового кур’єра»