Ранніх зернових вже зібрано на 2 мільйони тонн більше, ніж торік на цей час. Очікується, що протягом поточного року кожен третій долар, який надійде в Україну, буде від аграрного сектору. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час наради із основними зернотрейдерами на базі філії «Переяславська» ТОВ СП «Нібулон» у Переяславі-Хмельницькому.

Цьогоріч прогнозують валютну виручку від реалізації сільськогосподарської продукції обсягом 6 мільярдів доларів. Зараз друга половина року, і держава вже має близько 4 мільярдів у цій валюті.

Арсеній Яценюк наголосив на ще одній позитивній тенденції: вчетверо скоротилася частка Росії в обсягах споживання української сільськогосподарської продукції. «При цьому відкрито нові ринки, зокрема ще одна можливість для України, окрім азійських ринків, — це угода про зону вільної торгівлі як перший крок до того, щоб українська аграрна продукція надходила до Європейського Союзу», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Загалом обсяги такої продукції залежатимуть від того, наскільки країна здатна конкурувати на зовнішніх ринках і наскільки здатна будувати сучасні зернові комплекси.

Арсеній Яценюк закликав агроекспортерів скорочувати частку сировинного експорту і нарощувати вивезення переробленої та готової продукції задля створення додаткової вартості.

На зустрічі озвучено намір провести нараду з керівництвом Національного банку для опрацювання заходів з обмеження обігу готівки на ринку аграрної продукції. Адже почастішали випадки скуповування продукції за готівку — вкрай негативного явища для розвитку ринку, яке зумовлює великі ризики для наповнення бюджету країни.

Прем’єр-міністр також заявив, що учасниками такої наради мають стати і представники Державної фіскальної служби, повідомляє УНІАН.

А в жовтні Україна і США мають намір обговорити питання залучення інвесторів у виробництво готової аграрної продукції і в переробку агросировини. Така дискусія стане основною під час візиту до Києва міністра торгівлі США Пенні Пріцкер.

У свою чергу Міністерство аграрної політики і продовольства має намір впродовж трьох років удвічі збільшити аграрний експорт, повідомив профільний міністр Олексій Павленко.

Можливості для виконання такого завдання є. «Україна нині годує близько 140 мільйонів людей, — поінформував міністр. — Україна входить до числа країн, які забезпечують продовольчу безпеку світу».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»