Археологи, які займаються розкопками в стародавньому місті Стагирі (півострів Халкідікі), оголосили про виявлення могили давньогрецького філософа Арістотеля. Про це стало відомо учора, 26 травня, на конференції в Салоніках, присвяченій 2400-ї річниці народження філософа.

Керівник експедиції Константінос Сисманидіс заявив, що назвати виявлене у 1996 році будівництво могилою Арістотеля дозволяють «непрямі докази». Мова йде про гробницю з 10-метровим куполом, вона розташована в центрі міста неподалік від агори — ринкової площі, де відбувались громадські збори. На думку археологів, розташування гробниці свідчить про важливість цієї постаті для міста. До входу в будівлю вела доріжка, а зовні був вівтар. Останків всередині не знайдено. Саму гробницю зруйновано в епоху Візантії, на її місці споруджено башту.

Вважається, що Арістотель був похований на острові Евбея, де помер у 322 році до нашої ери. Однак, за словами Сисманидіса, два письмові джерела називають місцем його остаточного поховання батьківщину, Стагир.

Відомо, що жителі Стагира після смерті філософа перенесли його останки в рідне місто. Німецька хвиля нагадує, що давньогрецький філософ Арістотель народився в македонському (провінція у Греції) Стагирі 384 року до нашої ери. Він був вихователем Александра Македонського, і після його смерті 323 року був змушений покинути Афіни через антимакедонскі настрої. 322 року помер у Халкисі на острові Евбея. 

Експрес