ЕНЕРГЕТИКА. Підвищення безпеки має найвищий пріоритет у роботі атомних електростанцій. На цьому наголосив перший віце-президент    технічний директор ДП НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков під час  парламентських слухань про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Безпеку вітчизняних АЕС постійно контролюють наші та міжнародні експерти, зауважив він. Зокрема, станції пройшли 15 перевірок, або так званих експертних місій, за чотирма напрямами (проектна та експлуатаційна безпека АЕС; поводження з радіоактивними відходами та виведення АЕС з експлуатації; регуляторні питання) у рамках спільного проекту Єврокомісії    Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ)    України за Меморандумом між Україною та ЄС про взаєморозуміння і співпрацю в енергетиці.

— Перевірка показала, що наші станції відповідають більшості вимог МАГАТЕ, а там, де є незначні недоліки, їх усувають у рамках чинних програм з підвищення безпеки,    уточнив представник «Енергоатома».    Зокрема, нині діє Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій. І якщо спочатку вона була спрямована на заходи з приведення стану енергоблоків у відповідність з вимогами МАГАТЕ, рекомендаціями цієї та інших міжнародних організацій, то після аварії на АЕС «Фукусіма Дайічі» до неї додалися ще й «стрес-тести» і додаткові протипожежні заходи.

Як відомо, підвищення безпеки    невід’ємна умова продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС, які працюють, а це значні фінансові й людські ресурси. Так, за попередніми оцінками експертів, на реалізацію Комплексної програми потрібно понад 1,2 мільярда євро. Адже у 2013 — 2019 роках потрібно продовжити термін експлуатації 10(!) енергоблоків АЕС, при цьому в 2014, 2016, 2017 і 2019 роках по 2(!) енергоблоки одночасно. Уже сьогодні завдяки кредиту на суму 300 мільйонів євро, які надав  ЄБРР, тривають роботи з «подовження життя»  енергоблоків №1 і №2 Южно-Української АЕС та №1 і №2 Запорізької АЕС. Першочерговими з найвищим рівнем пріоритетності є заходи на енергоблоці №1 Южно-Української АЕС. Ще заплановано залучити 300 мільйонів євро від ЄВРАТОМу.

«Керівництво компанії усвідомлює рівень своєї відповідальності із забезпечення безперебійної та надійної роботи всіх АЕС, що входять до складу ДП НАЕК «Енергоатом», і зробить все необхідне для гарантування безпеки ввірених їй енергооб’єктів»,    зазначив О. Шавлаков. 

ДОВІДКА «УК»

ДП НАЕК «Енергоатом» створено у жовтні 1996 р. як оператора всіх вітчизняних АЕС. Основна мета компанії — збільшення виробництва електроенергії та коефіцієнта використання встановленої потужності станцій за умови постійного підвищення рівня безпеки експлуатації.