Робота Системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) відтепер поширюється на всю територію України, — про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко під час брифінгу, який вчора відбувся в Будинку уряду.

Запровадження електронних торгів конфіскованого майна — початок реформи Державної виконавчої служби. Тут процвітала масова корупція, яка існувала протягом багатьох років і базувалась на дуже простій схемі. Приватні компанії через непрозорі процедури реалізовували майно на десятки мільярдів гривень. Продавали його підконтрольним структурам за заниженими цінами. Від такої діяльності втрачала як держава, недоотримуючи величезні суми податків до бюджету, так і прості люди. Адже саме люди, які не могли сплатити кредит за своє майно, ставали заручниками системи. Діяльність тієї системи зводилась до того, що майно забирали, продавали за копійки на корумпованому аукціоні, а людина залишалась без автівки, але з боргом за неї. Тіньові структури на цьому наживали величезні кошти.

— У березні, коли стартувала робота над пакетом реформ діяльності органів юстиції, ми звернулися до наших грузинських колег з проханням проконсультувати та порекомендувати найшвидший спосіб зміни системи, яка існувала в Україні, — наголошує Павло Петренко. — Наші грузинські колеги запропонували модель реалізації конфіскованого майна через систему електронних біржевих торгів. Завдяки цьому доступ до аукціону отримало необмежене коло людей. Адже зникли бюрократичні та формальні перепони щодо участі в аукціоні.

Уже перший місяць реалізації арештованого майна через систему онлайн-аукціонів СЕТАМ довів її високу ефективність.

— Цей проект стартував 1 травня поточного року в 4 пілотних областях. Тоді ми наразились на шалену інформаційну кампанію спротиву, що фінансувалася тими структурами, які багато років заробляли на цих непрозорих схемах, — розповідає міністр. — Але хочу сказати, що перший місяць реалізації майна через систему електронних аукціонів продемонстрував вражаючу статистику і підтвердив правильність рішень, які приймав уряд України щодо запровадження цього експерименту.

З початку роботи системи до бази СЕТАМ внесено понад 1,7 тисячі лотів на суму 430 мільйони гривень. За перший місяць торгів було проведено 262 аукціони, на яких реалізовано 153 лоти загальною вартістю майже 13 мільйонів гривень.

З початку роботи СЕТАМ її сайт переглянули понад 300 тисяч користувачів Інтернету, з яких понад 3,7 тисячі подали свої заявки на участь у торгах.