НОВАЦІЇ. Незвичайне видання — довідник, який одночасно можна і читати, і слухати, вийшов у Закарпатті. «Закарпаття автентичне» містить 700 сторінок тексту, а також сотні аудіовізуальних матеріалів. Уперше у довідниках такого типу використано посилання на матеріали соціальних мереж. 

— Читаючи про того чи того суспільного діяча, можна одразу потрапити на його сторінку в Facebook, Vkontakte, YouTube. Те саме і щодо музичних виконавців чи гуртів. З диска можна прослухати навіть звучання народних інструментів, які споконвіку звучать у краї, — сказав керівник проекту Володимир Мерцин. — Основна мета — показати багатогранне життя краю. Компакт-диск з інформацією про Закарпаття вже другий, у ньому враховано вади попереднього, що вийшов у 2011 році.

Довідник – один із 27 регіональних проектів, що їх реалізує Український видавничий консорціум спільно з Українською конфедерацією журналістів. Усі матеріали про Закарпаття — історію, становлення та розвиток економіки, культури, спорту, життя національних і релігійних громад — авторські. Їх підготували історики, фахівці в окремих галузях, суспільні діячі. Комп’ютерною мовою весь обшир інформації переклав програміст Олександр Машіка.

— Під кожним матеріалом стоїть авторитетне прізвище. Ці люди несуть відповідальність за кожне слово, — додав Володимир Мерцин. — Оскільки вартість компакт-диска невелика, його можуть використовувати і посилатися на нього науковці, студенти. І туристи зможуть дізнаватися все, що їх цікавитиме про Закарпаття, тим більше, що він розповсюджуватиметься у всій Україні.