Професійний погляд митника — рентген, який просвічує наскрізь якщо не валізи, то вже напевне думки контрабандистів. У цьому мала нагоду пересвідчитися і громадянка Росії, яка прямувала у приватних справах до Румунії через Україну потягом Софія — Москва. Деякі речі ручної поклажі вона вирішила не декларувати і не пред’являти до митного контролю. 

Але не так просто було приховати не зовсім чисті наміри. У працівника Чернівецької митниці Міндоходів, який на митному залізничному посту Вадул — Сірет здійснював опитування за заповненою громадянкою декларацією, одразу викликало підозру її надмірне хвилювання. Це стало підставою для ретельнішого огляду багажу.

Ось такий вигляд мав «прижиттєвий» портрет Козьми Пруткова. Фото прес-служби Чернівецької митниці

Хвилювалася пані недаремно. Серед її особистих речей у картонних коробках, розміщених на поличці купе вагона, були приховані раритетні книжкові видання кінця XIX — початку XX століття: книжки Федора Шаляпіна, Козьми Пруткова (з портретом FAC SIMILE) та теки з нотними грамотами. На одній із тек золотом на натуральній шкірі вигравірувано «Бах».

Відповідно до висновку мистецтвознавця-контролера Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей, знайдені друковані видання підпадають під чинність Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» і можуть перетнути український митний кордон тільки на підставі спеціальних супровідних документів. Оскільки таких документів не було, співробітники Чернівецької митниці щодо іноземної прихильниці унікальних книжок запровадили протокол про порушення митних правил, а предмети старовини вилучили до рішення суду.