Експерти асоціації «Український кредитно-банківський союз» (УКБС) позитивно оцінили зміни валютного регулювання. Проте вважають, що одночасно слід скасувати норму, що забороняє зміну валютного курсу впродовж операційного дня в межах однієї фінустанови.

Банкіри вважають, що валютний курс не враховує попит і пропозицію як на світовому, так і на внутрішньому валютному ринку, оскільки його встановлюють на початку робочого дня на базі вчорашнього стану міжбанківського ринку.

«Для компенсації втрат банки змушені закладати максимальний поріг (маржу) можливого відхилення між курсами купівлі та продажу валют. Окрім того, виникає загроза призупинення валютно-обмінних операцій у разі, якщо поточні валютні коливання істотно перевищують встановлений на початок робочого дня курс», — зазначають банкіри.

У зв’язку з цим УКБС пропонує скасувати існуючу заборону і дозволити банкам коригувати курс двічі на день, що, на їхню думку, усуне зазначені ризики.

«Заходи, які були адекватними за фіксованого курсу, втратили актуальність в умовах гнучкого курсу, оскільки не відповідають потребам ринку», — констатує генеральний директор асоціації Галина Оліфер. За її словами, можливість оперативної реакції на зміну ринкової кон’юнктури дасть змогу банкам не лише забезпечити безперебійне здійснення валютно-обмінних операцій для населення впродовж усього дня, а і зменшить маржу під час купівлі-продажу валют.