У заяві відомства вітається рішення Верховної Ради щодо надання Кабінету Міністрів права у разі необхідності припинити виплати за комерційними зовнішніми боргами держави. Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про особливості здійснення правочинів із державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом», а також Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» у зв’язку з ухваленням Закону України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою та місцевим боргом», що надають урядові відповідне право.

Україна перебуває у важкій економічній ситуації. Ще 7 років тому, на 1 січня 2008 року, наш борг становив 17,6 мільярда доларів США, а на 1 січня 2015 року це було вже 70 мільярдів доларів. Таким збільшенням боргів Україна «завдячує» попередньому режиму Віктора Януковича. За його урядування обсяг боргів України зріс на 40 мільярдів доларів, що є безпрецедентним фактом збільшення боргового навантаження на нашу країну за короткий період часу.

Це – питання справедливості. Український народ робить надзвичайні зусилля для європейського майбутнього. Наші дво- та багатосторонні офіційні партнери йдуть нам на зустріч та максимально долучилися до підтримки народу України. Але важливо, аби власники наших комерційних зовнішніх зобов’язань також зробили свій внесок у ці зусилля, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Лише з початку 2015 року, отримавши кредитну підтримку обсягом 3,1 мільярда доларів США, Україна сплатила за своїми валютними боргами 2,4 мільярда доларів. Це обслуговування боргу є надважким для України і українського народу, особливо під час зовнішньої агресії. Саме з цієї причини, за погодженням з МВФ, уряд веде переговори з власникам своїх комерційних зовнішніх зобов’язань.

Ухвалені закони надають урядові право призупинити виплати за тими зовнішніми державними та гарантованими зобов’язаннями, які окреслено в периметрі боргової операції (окрім двох державних банків і Укрзалізниці). І, таким чином, вони дають право уряду захистити інтереси українського народу, а в разі недобросовісних дій кредиторів щодо України — захистити активи держави та державного сектору.

У заяві оремо наголошується, що надання такого права вітчизняному урядові не створює будь-яких передумов для порушення стабільності банківської системи країни або її валютного курсу. Будь-який мораторій, оголошений відповідно до нового закону, в майбутньому не вплине на двосторонні і багатосторонні офіційні боргові зобов’язання України, а також не впливатиме на її внутрішні зобов’язання.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»