ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ

Завдання для областей —  cкоротити заборгованість

Людина, яка сумлінно працює, проте не отримує вчасно заробітну плату, — cумна, та не дивна реальність нашого часу. Ціни постійно зростають, і день у день не полишає думка, як прогодувати себе і родину? Що й казати, проблема гостра. І саме про неї йшлося під час відеоконференції представників Мінсоцполітики з їхніми колегами з регіонів, а також профспілками та представниками громадськості Дніпропетровщини, Львівщини, Одещини й Харківщини, яка відбулася у четвер у Будинку уряду.

— На сьогодні заборгованість із заробітної плати в Україні на загал перевищує 1 мільярд гривень. Найбільше цих боргів на підприємствах державної форми власності та у підприємств-банкрутів, — зауважив директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола Шамбір.

Якщо ж конкретно по областях, то на 15 березня маємо таку картину. На Дніпропетровщині борг перед працівниками становить 9,9 мільйона гривень. Для такої області це начебто і небагато. Але з початку року, на жаль, суттєвих зрушень у його погашенні не спостерігається. На Одещині людям не виплатили 46,8 мільйона гривень зарплати. Причому з початку місяця цей борг збільшився на 29 мільйонів. На Львівщині ще сумніша картина — заборгованість становить майже 65 мільйонів гривень, або 6,3% усіх боргів із зарплати по державі. І хоч з початку місяця вона трохи знизилася, борги на держпідприємствах навпаки зросли. На Харківщині — 86,6 мільйона гривень заборгували роботодавці своїм працівникам. І хоч порівняно з 1 березня борг зменшився на понад 27 мільйонів, все ж таки нині він становить 9,2% від загального боргу по державі.

Микола Шамбір поінформував, що на загальнодержавному рівні для розв’язання проблеми створюється гарантійна установа, яка опікуватиметься питаннями виплати боргів саме щодо підприємств, які розпочали процедуру банкрутства. А на місцях, на переконання посадовця, треба значно активізувати роботу комісій обласних адміністрацій з питань погашення заборгованості. Він також наголосив: якщо найближчим часом міністерство не побачить позитивних зрушень у цьому питанні, воно змушене буде звернутися по допомогу до органів прокуратури. А отже, ні керівникам центральних органів влади, ні головам обласних держадміністрацій не слід забувати про персональну відповідальність за швидке й повне вирішення цього питання.

У свою чергу представники облдержадміністрацій розповіли про найболючіші моменти, які мають у цій царині. Так, на Львівщині найбільше зарплатних боргів на підприємствах державної форми власності, з якими замовники продукції невчасно за неї розраховуються. Микола Шамбір наголосив, що боротися з такими неплатниками слід, стягуючи з них борги через суд. А на Дніпропетровщині вважають, що особи, винні у затримці зарплати, зокрема керівники таких підприємств, просто не бояться низьких штрафних санкцій. Посадовець пообіцяв, що санкції, можливо, будуть переглянуті, а ще обов’язково буде посилено контроль за їх застосуванням.