ПАМ’ЯТЬ

Президент провів перше засідання Оргкомітету  з підготовки і відзначення 70-ї річниці визволення України  та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні

Віктор Янукович наголошував, що центральні та місцеві органи виконавчої влади мають взяти під особистий контроль питання, пов’язані з підготовкою та відзначенням цих річниць. «На це працюватиме указ, який я підписав 19 жовтня 2012 року, та план заходів у цьому напрямку на 2013—2015 роки», — сказав він.

Тож представники влади на всіх рівнях повинні звернути увагу на підвищення рівня життя ветеранів, питання, пов’язані з поліпшенням житлових і побутових умов, забезпеченням людей висококваліфікованою медичною допомогою.

Президент нагадав, що за два роки соціальні стандарти для ветеранів війни покращилися у матеріальному еквіваленті. Однак цього замало. «Незважаючи на будь-які труднощі соціально-економічного характеру, ми зобов’язані докласти максимум зусиль, щоб розв’язати їхні проблеми», — наголосив він, зауваживши, що особливої уваги потребують ветерани, які перебувають у шпиталях, лікарнях і будинках-інтернатах.

Під час засідання йшлося і про те, що влада зобов’язана облаштувати всі меморіали і пам’ятники загиблим воїнам в усіх населених пунктах країни, забезпечити належний догляд за ними, реставрацію і запобігти актам наруги і вандалізму.

На місцях мають затвердити регіональні програми із пошуку і впорядкування поховань жертв війни. Освітяни та працівники музейної сфери розповідатимуть дітям правду про незламну волю і героїзм українського народу, його жертовність у боротьбі з фашистськими окупантами. А до роботи зі встановлення імен загиблих і зниклих безвісти влада залучатиме учнівську та студентську молодь, громадські й пошукові організації.

Міжнародний аспект святкування 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні глава держави також не оминув увагою: «До світової спільноти важливо донести інформацію про роль і місце України у Другій світовій війні, внесок нашого народу в перемогу над нацизмом». Така мета цілком досяжна за умови чіткої організації міждержавних заходів, участі у святкуванні в Україні іноземних делегацій ветеранів, їхнього гідного прийому та комфортного перебування.

Зазначивши, що уряд напрацював проект плану відповідних заходів на 2013—2015 роки, Президент передав слово Прем’єр-міністрові Миколі Азарову. Він у свою чергу запевнив главу держави, що без уваги уряду не залишиться жоден з ветеранів, і цю дату країна зустріне гідно.

Говорячи про соціальний захист ветеранів війни, Микола Азаров навів кілька прикладів. Зокрема на 2013 рік Кабмін передбачив компенсацію вартості ліків у розмірі 200 мільйонів гривень. У цьому році 220 квартир отримають інваліди війни, які перебувають у черзі, автомобілями планується забезпечити близько 300 осіб.

Прем’єр нагадав, що системно і регулярно підвищується рівень пенсійного забезпечення та соціального обслуговування ветеранів, вживаються заходи, спрямовані на покращення їхнього санаторно-курортного лікування, забезпечення інвалідів житлом тощо. «Розмір грошової допомоги ветеранам війни, яка виплачується щорічно до 9 травня, збільшено порівняно з 2009 роком у 2,2—4,5 раза.  Так, якщо 2009-го інвалід війни І групи отримував 540 гривень, то 2013 року — вже 2415 гривень», — сказав він.

Також з 1 січня 2013 р. інваліди війни ІІ і ІІІ груп та учасники бойових дій,  старші 85 років, отримують пенсії  на рівні інвалідів війни І групи. Починаючи з 1 травня цього року в таких інвалідів війни та учасників бойових дій пенсія становитиме 2548 гривень.

Окрім цього, під час засідання голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов розповів, як місто готується до 68-ї річниці Перемоги (відзначатиметься 9 травня 2013 року). А лідери громадських організацій ветеранів висловили побажання відвідати місця, де відбувалися бої, у яких вони особисто брали участь.