У Черкасах завершився Всеукраїнський фестиваль телевізійних і радіопрограм «Кобзар єднає Україну», засновник і організатор якого Держкомтелерадіо. Головною частиною форуму телевізійників та радійників, який на Черкащині відбувся вдруге, був творчий огляд радіо- і телевізійних робіт журналістів з усієї країни.

Загалом журі розглянуло понад 80 телевізійних та близько 40 радіоробіт, представлених у восьми номінаціях. Відзначено майже три десятки учасників фестивалю.

Гран-прі фестивалю здобула програма Луганської філії НТКУ «Боротьба за Щастя» про війну на сході України. У ній розповідається про козацького генерала Ткаченка та двох його синів, які два роки захищають Україну на лінії розмежування в місті Щастя. Як сказав директор філії Андрій Шаповалов, це просто фантастика, що філія відновила свою роботу в Сєверодонецьку.

— Ще два роки тому було мало віри в те, що ми відродимося. Але ми це зробили, та ще й отримали таку почесну нагороду за свою програму. Дякую всій нашій команді, яка працює в таких непростих умовах.

Тим часом кришталевий кубок за найкращу радіопрограму цьогоріч повезуть на Полтавщину. Не залишилися без нагород і журналісти Черкаської регіональної дирекції. Журі відзначило високу професійність авторів чотирьох телепрограм, одна з яких стала переможцем у своїй номінації. А радіожурналісти посіли перші місця в усіх представлених номінаціях.

У перервах між конкурсними баталіями учасники фестивалю відвідували історико-культурні заходи та місця Шевченкового краю, зокрема Канівщину та Чигиринщину.

Своєю величністю й особливою енергетикою зустрів учасників фестивалю Холодний Яр. Учасники фесту побували в церкві Петра Калнишевського і біля тисячолітнього дуба Максима Залізняка. Особливо сподобалися гостям старовинні українські розваги: плетіння вінків, виготовлення ляльки-мотанки та хороводи.

— Мені імпонує те, що, попри всі труднощі, українці залишаються вірними своїм традиціям і мають велику віру в Бога, — каже член ради Білоруської асоціації журналістів Борис Горецький.

А начальник управління культури та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олег Островський зазначив: «Приємно усвідомлювати, що теле- і радіожурналісти повезли в різні куточки країни дух малої батьківщини Тараса Шевченка, який заряджав прагненням до волі й свободи ще наших прадідів. Такі заходи мають стати постійним явищем для Черкащини, адже вони сприятимуть утвердженню громадянського суспільства та патріотизму».

Програми-переможці згодом транслюватимуть в ефірі регіональні філії та НТКУ.