КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

У Снігурівці реконструюють очисні споруди

Протягом тривалого часу місто Снігурівка на Миколаївщині потерпало від браку водоочисної системи та системи каналізації. Сім років тому тут розпочали підготовку до реконструкції старої системи каналізації, було розроблено проектно-кошторисну документацію, виділені кошти, проведено певний комплекс будівельних робіт. Утім, роботи загальмувалися, а потім і зовсім припинилися.

Але цього року, за ініціативи Миколаївської облдержадміністрації, обласна рада вирішила поновити реконструкцію очисної системи. Кошти на цей об’єкт направлені з обласного цільового фонду охорони навколишнього природного середовища. І будівельники приступили до продовження раніше розпочатої справи.

Як повідомив начальник управління капітального будівництва Миколаївської обласної держадміністрації Сергій Черняєв, конкурс на проведення робіт виграла підрядна організація, яка спеціалізується на будівництві очисних споруд, гідроспоруд, ТОВ «ПМК-226» з Первомайська. До речі, саме ця будівельна організація торік успішно здійснила реконструкцію каналізаційних мереж в Арбузинці. І нині жителі селища Арбузинка не тільки отримали сучасну безпечну систему очищення, а й не відчувають негативного впливу на навколишнє природне середовище. Делегація Снігурівки побувала свого часу в Арбузинці, де ознайомилася із новою системою та залишилася задоволеною. Тепер і жителі Снігурівки чекають на оновлення місцевих мереж.

Лише за один місяць робіт на об’єкті будівельники здійснили чимало. Проведено візуальне обстеження та огляд незавершеного будівництва, відновлено трасу по раніше побудованому водонапірному колектору. Зараз будівельники встановлюють та розчищають колодязі, якими буде проходити мережа каналізації. Наступним етапом стане продовження реконструкції очисних споруд, налагодження обладнання, благоустрій території, пусконалагоджувальні роботи. Нарешті об’єкт буде прийнято в експлуатацію. Сума, яка виділена з обласного бюджету, дає змогу завершити реконструкцію якісно та в строк.

Кожен колодязь встановлюють на відстані 100 метрів. Фото автора

Представник підрядної організації Ігор Замятін пояснив: «Система каналізування передбачає, що забруднена вода проходить очищення за спеціальною системою, і вже потім чистою потрапляє в балку, а далі по системі балок спускається в Інгулець та Дніпро. Звісно, йдеться про абсолютно очищену воду, яка не має загрози для навколишнього середовища. На відстані 100 м встановлені спеціальні колодязі, які за потреби можна легко очистити від заторів та забруднень».

Будівельники переконані, що в найближчий час повністю завершать роботи з реконструкції каналізаційної системи Снігурівки.