На ярмарку професій, який проводив Національний університет технологій та дизайну, роботодавці пропонували рівноцінні посади випускникам університетів та Київського коледжу легкої промисловості. І це нікого не дивувало.

— Коледж, — каже літній «покупець» молодшому колезі, — пам’ятаю ще технікумом. Його випускники знали не лише теорію, а й мали неабиякі практичні навички. Їх не треба доучувати чи переучувати.

На ярмарку це демонстрували майбутні модельєри-дизайнери під орудою керівника студентського будинку мод коледжу Олени Бабенчик. І хоч із коледжем знайомий давно, вперше почув про такий заклад.

— Це наша інновація, яка допомагає поєднувати теорію з практикою, стимулює творчий пошук викладачів і студентів, — пояснила Олена Петрівна.

Згодом дізнався, що студенти коледжу Аліна Хачатрян, Анастасія Макарська та Тетяна Бишовець вибороли призові місця на XIV Міжнародному конкурсі молодих модельєрів-дизайнерів. Наголосимо: вони обійшли конкурентів, які представляли університети багатьох країн.

— Оскільки державного фінансування нема, всі витратні матеріали студенти мусять купувати самотужки, — розповідає Олена Петрівна. — Тож моделі творять такі, щоб носити самим, на замовлення друзів. По суті, навчаючись конструювати і виготовляти, вони набувають ще й навичок, потрібних приватному підприємству. І вже торік кілька випускників відкрили власну справу.

Професія модельєра-дизайнера, на перший погляд, вузькопрофільна. Адже спеціалізуються на проектуванні взуття й одягу. Але обирають її люди творчі. І за бажання можуть займатися, приміром, ландшафтним дизайном. На потребу часу відкрили набір і на нову спеціальність — комп’ютерний дизайн. Хоч би де навчались студенти, вдосконалювати свої практичні навички вони можуть не лише в будинку мод, а й в ательє при ньому.