Презентація ініціативи з гармонізації українського законодавства до європейських норм у секторі планування територій та містобудування відбулася Страсної п’ятниці у великій залі засідань Мінрегіону. Задавав тон засіданню архітектурно-містобудівної ради віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. До дискусії щодо нововведення долучилися експерти з Німеччини, Польщі, європейські партнери, народні депутати, представники проектних інститутів та громадськість. Захід завершився урочисто — підписанням рішення надати статус саморегулівної організації Національній спілці архітекторів України.

Із Геннадієм Зубком представники ЗМІ поспілкувалися кількома годинами пізніше. Він розповів, що Мінрегіон має намір гармонізувати з європейськими нормами українське законодавство у галузі будівництва, щоб відкрити доступ на ринок Євросоюзу українським будівельним компаніям і виробникам будматеріалів.

Слова віце-прем’єра передає УНІАН: «Будь-яке законодавство мусить мати свої особливості, і українське законодавство також може мати свої відмінності від європейського. Але загальні підходи, загальні вимоги, я думаю, мають дати доступ українським будівельним компаніям та будівельним матеріалам на європейський ринок».

Геннадій Зубко переконаний, що для досягнення успіху українські державні стандарти й будівельні норми слід узгодити з європейськими. Перший крок було зроблено 9 квітня, коли парламентарії підтримали урядовий законопроект №1546 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та вдосконалення містобудівного законодавства». Він передбачає передання повноважень Держархбудінспекції на місцевий рівень. Щоправда, станом на початок квітня лише половина обласних центрів висловили згоду перейняти містобудівні повноваження в межах децентралізації системи Держархбудконтролю.

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»