НАМІРИ

У 2013 році в Миколаївській області планують реалізувати кілька проектів із будівництва соціально значимих об’єктів 

В області остаточно визначилися з пріоритетними напрямами в галузі капітального будівництва. Якщо минулий рік став роком газифікації (до газу підключено дев’ять населених пунктів), то нинішній присвячуватиметься охороні материнства й дитинства, культурі і спорту. Нові проекти будуть не менш важливими і масштабними, ніж ті, яким було дано старт торік.

Як повідомили в управлінні капітального будівництва облдержадміністрації, розпочато національний проект «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства», основна ідея якого — будівництво перинатальних центрів по всій Україні. Зараз управління завершує розробку проектно-кошторисної документації для створення такого центру. Його орієнтовна вартість становить 76 мільйонів гривень, з яких 32 мільйони заплановано витратити на обладнання.

— До складу перинатального центру входить центр планування сім’ї для проведення консультативно-діагностичного прийому до 140 відвідувань за зміну, гінекологічне відділення на 25 ліжок, в тому числі п’ять ліжок дитячих, відділення патології вагітності на 40 ліжок, післяпологове відділення на 20 ліжок та акушерське відділення на п’ять ліжок, — повідомив начальник УКБ Сергій Черняєв.

Інвестиційний проект дасть змогу створити в області перинатальний центр, який забезпечить надання ефективної висококваліфікованої консультативно-діагностичної та профілактичної медичної допомоги шляхом об’єднання діяльності гінекологічної, акушерської, неонатологічної та педіатричної служб із виїзними бригадами акушерсько-гінекологічної допомоги.

Інший масштабний задум, який стартує в цьому році, — реконструкція будівлі колишнього миколаївського кінотеатру «Іскра» і розміщення в ньому філармонії. Тож у Миколаєві, який є чи не єдиним великим містом без приміщення філармонії, нарешті з’явиться довгоочікуваний культурний заклад. «Щодо філармонії, то ми завершили всілякі розмови, — зазначив голова облдержадміністрації Микола Круглов. — Визначилися конкретно із самим проектом, його архітектурою, плануванням. Ми обрали той варіант, який влаштовує нашу культуру. Впевнений, що об’єкт сподобається жителям і гостям нашого міста та області».

Загальна кошторисна вартість будівництва орієнтовно становить 40 мільйонів гривень. Заплановано, що цей заклад культури матиме концертний зал майже на 500 місць. Це значно поліпшить умови концертного обслуговування населення міста та області, створить можливості для роботи творчих колективів, організує дозвілля дітей і молоді.

Із раніше розпочатих великих проектів для області загалом і Миколаєва зокрема дуже важлива реконструкція так званих Старофлотських казарм під розміщення в них музейного містечка. У 2011 році були завершені ремонтно-реставраційні роботи і введена в експлуатацію його перша черга. Зокрема проведено роботу з художнього проектування пов?нопрофільної краєзнавчої експозиції, до якої долучалися провідні митці області.

Науковці розробили тематико-експозиційний план, виготовлено експозиційне обладнання. У 2012-му завдяки державному фонду регіонального розвитку на об’єкті реконструювали другу чергу Старофлотських казарм. Цього року триватимуть роботи з облаштування музейного містечка.

Не менш важливий соціально-культурний об’єкт, роботу над яким розпочато торік, — будівництво спортивного містечка на території парку Перемоги в Миколаєві. Проект будівництва передбачає комплекс будівель і споруд спортивного і фізкультурно-оздоровчого призначення, розташованих на земельній ділянці загальною площею 12,826 гектара. Рік тому виконані будівельно-монтажні роботи із зведення скейт-парку, дитячого парку, алеї слави, фундаменту під трибуни. Також демонтовано старе футбольне поле, змонтовано на 80% огорожу, відведено місця під паркування, і нині будівельники вже приступили до зведення адміністративно-побутового корпусу.