Про надання професійної медичної допомоги військовослужбовцям, які отримали поранення під час Антитерористичної операції, йшлося на черговому брифінгу для журналістів за участю директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони полковника медичної служби Віталія Андронатія та начальника військово-медичного клінічного центру «Головний військово-медичний клінічний центр» полковника медичної служби Анатолія Казмірчука. Власне, військові медичні чиновники назвали нову кількість поранених — це 1236 солдатів, зокрема 745 з них перебувають у профільних госпіталях Збройних сил, з них 36 — тяжкопоранені. 

На сьогодні 14 військово?службовців потребують протезування. Як зауважив Віталій Андронатій, днями на Львівському протезному заводі відбулося протезування одного з постраждалих.  Наступного тижня схожа процедура очікує на іншого солдата. Втрачену кінцівку йому замінять на протез на Київському казенному протезному заводі. Медичні фахівці запевняють, що це варто зробити в Україні.

Також Віталій Андронатій поінформував про деякі зміни в документах. Зокрема внесено зміни до наказу Міноборони №402. Ще донедавна в ньому не було слів «у результаті поранення», а написано «в результаті захворювання, отриманого в період виконання обов’язків військової служби». «Ті, хто отримував довідки раніше, проблем у зв’язку з цим не матимуть», — запевнив офіцер медичної служби.

У госпіталях поранені забезпечені повноцінним  лікуванням і харчуванням. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Чи потрібна нині в госпіталях нагальна допомога коштами, медикаментами й донорською кров’ю? Зі слів Анатолія Казмірчука, госпіталі в Києві, Дніпропетровську, Львові, Харкові, Одесі, Вінниці повністю забезпечені необхідним. Проте подякував за активну громадянську позицію волонтерам, які приходять у військові госпіталі зазвичай не з порожніми руками і пропонують свої послуги як молодшого медперсоналу чи просять задіяти їх в інших роботах.

Також завдяки волонтерам на пункти забору й пункти переливання крові цілодобово ідуть добровольці. В такий спосіб її запаси постійно поповнюються. Нинішня ситуація змусила невідкладно й оперативно провести реформування у військовій медицині. Якщо дніпропетровський госпіталь міг приймати сотню хворих і поранених, то тепер — дві сотні. Те ж саме — в миколаївському госпіталі. Потужність військово-медичних клінічних центрів збільшилася на 70–80 ліжко-місць. У Запоріжжі поліклініка перепрофільовується на госпіталь.

А ще військові медики попросили не викладати в соцмережі фото і коментарі з індивідуальними аптечками часів Союзу (помаранчева пластмасова коробочка). Такими вже давно армійці не користуються. Та й набір індивідуальних засобів для надання невідкладної медичної допомоги змінився, оновився. Тож і на полі бою бійці медикаментами забезпечені в повному обсязі. Так, були проблеми, визнають військові, із самим пакуванням, бо ж коробка — не найзручніша форма упаковки. Проте гуманітарний вантаж із-за кордону ситуацію виправив.