За оцінкою Міністерства економічного розвитку та торгівлі, спад внутрішнього валового продукту (ВВП) України в першому півріччі 2014 року порівняно з аналогічним періодом 2013 року — 3%, а до кінця цього року ВВП може знизитися на 6%. Про це на брифінгу для журналістів у Києві повідомив перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Анатолій Максюта. 

— Всі види економічної діяльності показують негативні цифри, й ця тенденція триватиме до кінця року. Причина — воєнний конфлікт на сході. Саме там погіршилися економічні показники, де сільське господарство через неможливість зібрати урожай зазнає серйозних збитків, а також транспорт, роздрібна торгівля, будівельна галузь, — підкреслив перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі.

Фактично сьогодні єдиним джерелом економічної активності залишається внутрішній споживчий попит населення. Однак його позитивний внесок щомісяця зменшується через падіння купівельної спроможності. Несприятливою є і зовнішньоцінова кон’юнктура за рахунок падіння цін на метали і міндобрива (їх міністерство зафіксувало у восьми регіонах світу). 

За словами Анатолія Максюти, інфляція в січні—червні становила 11,6%, але вона може збільшитися до 19%. Через погіршення макроекономічної ситуації уряд констатує необхідність компенсації для бюджету обсягом близько 31 мільярд гривень. Нагадаємо, що в середині липня переглянуто держбюджет на поточний рік, який було побудовано на прогнозі зниження ВВП на 3% за інфляції до 14%.

Згідно з інформацією Мінекономрозвитку та торгівлі, за підсумками січня—травня цього року Україна зменшила експорт товарів і послуг на 8,4% (товарів – на 6,4%). При цьому імпорт скорочується майже вдвічі вищими темпами, ніж експорт – на 16,2% (товарів — на 17,3%). Крім того, у січні— травні зафіксовано скорочення від’ємного сальдо торгівлі товарами та послугами до 1,4 мільярда доларів проти 4,8 мільярда доларів у січні—травні 2013 року.

Анатолій Максюта також повідомив про зменшення за п’ять місяців цього року порівняно з аналогічним періодом 2013 року експорту українських товарів до РФ на 23,9%. При цьому експорт українських товарів до країн ЄС збільшився на 12,9%. Також спостерігаються зміни у географічній структурі експорту товарів. Зокрема, питома вага Російської Федерації у загальному експорті товарів України становила 19,4% у січні—травні цього року проти 23,7% за аналогічний період минулого року. Разом з тим, частка країн ЄС зросла до 33,3% проти 27% у січні—травні 2013 року.

Втім, попри нинішній тяжкий стан економіки, Мінекономрозвитку та торгівлі очікує, що з 2015 року в країні почнеться її відновлення.

ДОВІДКА «УК»

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings очікує скорочення української економіки в 2014 році на 5%, а Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) —  на 7%.  Міжнародний валютний фонд погіршив оцінку падіння ВВП України в нинішньому році до 6,5%, але чекає його зростання в 2015 році на 2%.