Машини, припарковані на ще вчора гарному зеленому газоні, «продукти життєдіяльності», що залишилися після прогулянки величезного собаки посеред тротуару — все це дрібні неприємності, які часто псують настрій киянам і гостям міста. Помітили це і в Київській міськдержадміністрації, тому найближчим часом у столиці може з’явитися муніципальна міліція. Її представники стежитимуть за тим, щоб ніхто не порушував благоустрою міста. 

За вигул собаки без повідця доведеться заплатити. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

З тим, що така міліція необхідна нашому місту, важко не погодитися. Адже культура киян часто далеко не найкраща.

— Тема муніципальної міліції не модна і не політична, вона продиктована нам реальними потребами громади міста, — наголошує голова КМДА Олександр Попов. — Проблема якості виконання обов’язку з дотримання правопорядку в столиці справді є, і замовчувати її не можна. Ми готові публічно обговорювати цю тему, вступати в дискусії з фахівцями, вирішувати питання матеріального забезпечення і робити перші кроки до її вирішення вже у 2013 році.

Спрямовувати людей на культурну стезю будуть не звичайні міліціонери. В муніципальну міліцію планують набирати лише юристів та спеціалістів із благоустрою. Коли такий страж порядку побачить, що якийсь нікчема припаркував своє авто на доглянутому газоні або кинув недопалок не в урну, а посеред тротуару, то він має скласти на порушника протокол і виписати штраф, який потрібно оплатити в банку. Щоправда, для того, щоб скласти протокол, порушник повинен надати міліціонеру документ, який засвідчуватиме його особу. Звісно, коли йдеться про водія, то тут усе зрозуміло, але ж на перекур не всі виходять із документами.

Щодо суми штрафів, то планується, що за вигул собаки без повідця, а також відмову прибрати сміття доведеться заплатити 240—1360 гривень; за вигул собаки у неналежному місці, без намордника та повідця — 51 гривню; паркова на газонах обійдеться штрафом 255—340 гривень; знищення дерев — 200—2800 гривень.

Проте є певні складнощі із початком роботи такої міліції. Адже щоб проект запрацював, потрібно внести зміни в законодавство, оскільки воно не передбачає місцеву міліцію. А також вирішити питання з фінансуванням і розподілом повноважень між місцевими органами та МВС.

— Пропоную Національній академії внутрішніх справ України разом з управліннями київської адміністрації підготувати відповідні нормативно-правові документи, які ми направимо до Верховної Ради та Президентові, — зазначає голова Громадського форуму Києва Леонід Кравчук. — Ми маємо поінформувати керівництво держави про наміри створити такий орган, як муніципальна міліція. Це питання стосується не лише Києва, а й усієї України, та саме столиця стане першопрохідцем цієї реформи.

Водночас, зважаючи на те, що внесення змін до законодавства та їхня імплементація — процес тривалий, фахівці Громадського форуму Києва запропонували організувати в столиці тимчасовий, тобто перехідний варіант муніципального правоохоронного органу. Щоправда, це може бути не міліція, а поліція, інспекція або навіть контрактна рота. Такі форми функціонування міського органу охорони правопорядку не суперечать законодавству. Щойно проект підготують, його представлять на розширеному засіданні форуму та винесуть на широке обговорення киян. Остаточне рішення щодо того, хто і як охоронятиме порядок та спокій у місті, ухвалюватиме саме громада столиці. Питання створення муніципальної міліції має стати одним із трьох, яке буде винесено на перший київський референдум.