Зібравшись по тривозі одного недільного ранку, 92 правоохоронці Черкащини вирушили у східні регіони країни, аби забезпечити охорону громадського порядку та безпеку мирних жителів на Донеччині й Луганщині, посилити боротьбу з тероризмом. Як воювалося?

Начальник обласного управління МВС Владислав Пустовар на хвильку замислюється, а потім каже:

— Всякого було. Спочатку нас перекидали в різні міста, де проходили бойові дії. Найскладнішим видався перший тиждень перебування в «гарячих точках». Давалася взнаки деяка неузгодженість. Одну добу довелося навіть дислокуватися в лісосмузі. Однак за день-другий усе стало на свої місця. Одержали чіткі вказівки, зрозумілі завдання і швидко втягнулися в роботу — чергували на блокпостах, виконували інші оперативні й тактичні завдання, щоб знешкодити терористів. Бували й гострі ситуації, але черкаська міліція виходила з них з честю. Воювали без паніки, кожен знав, як мовиться, свій маневр.

Дружина Олександра Наливайка Раїса не стримує емоцій. Фото з сайту ck.ridna.ua

Дружина «грифонівця» Олександра Наливайка, який у складі зведеного загону повернувся з району бойових дій на сході, не стримує емоцій, коли говорить про дні очікування чоловіка з війни.

— Пережити цей місяць було дуже важко. Рахували кожен день. Перший тиждень я місця собі не знаходила: чоловік раптово зібрався й поїхав. Усі новини дізнавалася з Інтернету, адже телефонний зв’язок був заборонений, — розповідає Раїса. — Підтримували сусіди, вчителі зі школи. Син мріє бути як тато ще з дитячого садка.

Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, зустрівшись із правоохоронцями, пообіцяв, що жоден учасник АТО не буде забутий владою, і вручив їм почесні грамоти, годинники, цінні подарунки.

— Разом із депутатським корпусом ми вирішили надати фінансову підтримку кожному, хто брав участь в операції і зі зброєю в руках захищав рідну землю від терористів. Ця допомога — лише початок, — зауважив Юрій Ткаченко. — Сподіваюся, АТО скоро завершиться, для цього є всі підстави. А бойовий гарт, який ви отримали, піде на користь черкаській міліції.

На сьогодні формується новий загін для виїзду на схід у складі 90 правоохоронців. Ті, хто побував у пеклі війни, дають поради «новачкам», хоч і вони вже досвідчені працівники, які не раз нюхали порох, затримували злочинців. Черкащани сповнені рішучості зробити свій вагомий внесок у боротьбу з терористами.