У селі Шампань, що в Звенигородському районі на Черкащині, кілька років поспіль діє Всеукраїнський військово-патріотичний центр-музей «Шампань», створений братами-ентузіастами Олегом та Русланом Бойками. У власній садибі брати зібрали унікальну експозицію військової техніки, зброї та артефактів часів бойових дій в Афганістані, Великої Вітчизняної війни та сучасного конфлікту на сході України. Справжні фанати музейної справи, брати Бойки кілька років тому продали свій транспортний бізнес і тепер віддають увесь вільний час збиранню військової техніки, зброї, оригінального обмундирування, артефактів тощо.

У ці непрості для країни дні, щиро вболіваючи за майбутнє рідної землі, з перших днів конфлікту на сході Олег та Руслан із завзяттям допомагають нашим бійцям обмундируванням, засобами захисту, продовольством і продуктами харчування.

Недавно брати Бойки зібрали в музеї керівників області, аби в їхній присутності передати бронетранспортер бійцям територіального батальйону «Черкаси», які нині несуть військову службу на кордоні України з невизнаною Придністровською республікою. 

На службі. Фото надане Черкаською ОДА

Донедавна БТР-60 радянського зразка ще був експонатом музею, але за місяць наполегливої роботи братів, спонсорів та волонтерів військову машину повністю переобладнано та вдосконалено. За попередніми підрахунками Бойків, на модернізацію бронетранспортера витрачено близько 200 тисяч гривень.

Після урочистої передачі бойової машини фахівці перевірили й задовольнилися з її витривалості, швидкості та маневреності.

Незабаром цей БТР уже нестиме службу разом із черкаськими вояками. Фото з сайту vіlnaua.com

«В Афганістані, — розповідає старший брат, Олег, — я служив водієм БТРа. Тому добре знаю всі слабкі місця цієї техніки. Тож  перетворили експонат на сучасний швидкісний бронетранспортер».

Народні умільці зрізали дах машини, зняли башту, зміцнили підлогу, встановили антикумулятивний екран, броньоване скло, новий дизельний двигун. «Переобладнуємо ще п’ять музейних БТРів, — додає молодший,  Руслан. — Небайдужі люди допомагають коштами. Щойно закінчимо роботу — рушимо на них туди, де буде потрібна наша допомога. Після перемоги, впевнений, машини-ветерани повернуться до музеїв».