Світовий ринок з оренди автомобілів постійно розвивається, пропонуючи нові послуги та цікаві цінові пропозиції клієнтам. Нещодавно у Вільнюсі стартував проект оренди автомобілів (мікролітражок) з похвилинною, погодинною і подобовою оплатою. У підсумку кожен, хто має водійські права, може вирішити проблему пересування містом дешевше, ніж на таксі, а денна оренда авто обійдеться в 10 доларів (приблизно 250 гривень за нинішнім курсом). А в Європі набуває популярності послуга з оренди електромобілів, які змінюють бензинові.

В Україні теж цей вид послуги стає популярним. А ще 10 років тому мало хто чув про оренду автомобілів, а якщо й чули, то ставилися до неї з великим побоюванням. Щороку ринок оренди автмобілів зростає на 15-20%, а вже цьогоріч договорів на прокат авто було складено на 24% більше, ніж 2014-го. Нині ця послуга актуальна і затребувана, оскільки користуватися орендованим транспортним засобом зручніше і вигідніше. Найбільше орендують автомобілі у великих містах здебільшого іноземні туристи. 

Ціни за оренду авто в Києві починаються з 20 доларів за добу і залежать від моделі та від підприємства, до якого звернулися. У середньому в агентствах, що надають послуги оренди, прокат недорогої малолітражки (Daewoo Lanos, Dacia Logan) обійдеться в 30 доларів (725 грн). А за розкішний Porshe Cayenne за добу прийдеться заплатити 200 доларів (4800 грн). Автомобілі економ-класу коштують від 20 до 50 доларів за добу, середнього класу – 40-75 доларів, оренда позашляховиків від 65 до 300 доларів за добу. За прокат автівок преміум класу прийдеться заплатити від 250 до 400 доларів. 

Усі машини, які можна взяти напрокат, розділені на класи: економ, комфорт, бізнес, позашляховики та інші. Досить відвідати відповідний розділ на сайті компанії, що надає послуги оренди, і підібрати необхідну марку авто. Є варіанти з механічною і автоматичною коробкамии передач, а також різним об'ємом двигуна, кольором автомобіля та іншими параметрами. Різноманіття моделей машин, запропонованих в оренду, дає змогу задовольнити будь-які потреби клієнта. 

Хоч компанії стверджують, що оформлення послуги оренди займе 10-15 хвилин, насправді ж процедура потребує значно більше часу. Тому слід зарезервувати автомобіль заздалегідь через інтернет або по телефону. Варто детально ознайомитися з умовами, які висувають компанії. Наприклад наявність медичної довідки та вікового цензу до блокування банківського рахунку обсягом вартості авто на час оренди. 

Обираючи компанію з оренди авто, необхідно передовсім звертати увагу на час її існування на ринку, кількість клієнтів та відгуки. Важливо, щоб ціни на послуги та умови отримання машини в оренду були задовільними. Варто віддавати перевагу великим фірмам з хорошою репутацією. Це гарантуватиме безпеку і те, що проблем не беде.

Любомир ЗЕМЛЯНИЙ
для «Урядового кур'єра»