Дитяча злочинність нині залишається актуальною проблемою не лише в Україні, а й в інших країнах. За даними ЮНІСЕФ, кількість неповнолітніх в усьому світі, які конфліктують із законом і перебувають у місцях позбавлення волі, становить майже мільйон. 

Найпоширенішими причинами, які штовхають дітей на кримінальні вчинки, є безпритульність, жорстоке ставлення, вживання наркотиків та інших психоактивних речовин, відсутність контролю дорослих.  

У нашій країні функціонує 8 колоній для неповнолітніх, в яких на сьогодні відбувають покарання 1100 юних правопорушників, і ще понад 200 перебувають під слідством. Але, з огляду на постійне процвітання крадіжок, насильства та вбивства з боку дітей, ця статистика, мабуть, не відображає реального стану справ і чимало скоєних злочинів залишаються не розкритими й не покараними. У цій ситуації, напевно, винні не лише підлітки-правопорушники. Потрібно вдосконалювати й механізм судової системи, яка існує і діє ще пострадянськими методами. Адже, що найприкріше, вона не виправляє поведінку неповнолітніх, а навпаки, робить їх ще жорстокішими, принижуючи їхню гідність.

Концепцію вдосконалення та розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні розглянула на своєму 15-му засіданні спільно з Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Консультативна рада з питань ювенальної юстиції при Інституті законодавства Верховної Ради України. Згідно із Концепцією, в нашій державі повинна бути побудована повноцінна система кримінальної юстиції щодо неповнолітніх, яка б забезпечувала законність та ефективність кожного рішення стосовно кримінальної справи дитини, а також її перевиховання й подальшої соціальної підтримки.

Навіть у колонії права та свободи дитини не можна порушувати. Фото з сайту econet.by

— Інтеграція України до міжнародної спільноти вимагає дотримання міжнародних стандартів у сфері забезпечення прав дітей, — зазначила представник ЮНІСЕФ Габріель Акімова, керівник програми «Захист дітей». — Щоб зменшити рівень дитячої злочинності, за процесом виховання та становлення дітей має нести посилену відповідальність сім’я, суспільство і держава. А якщо дитина все ж вступила у конфлікт із законом і потрапила до виправного закладу, то там вона має перебувати у належних соціальних умовах і її права та свободи не можуть бути порушеними.

Утім, вітчизняна практика у сфері кримінальної юстиції щодо неповнолітніх вказує на багато негативних моментів. Зокрема це перебування дитини у колонії. В цьому переконалася під час моніторингу, який був проведений Консультативною радою, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав дитини Аксана Філіпішина, що відвідала ці виховні заклади й побачила, що є немало випадків, коли підлітки потерпають від жорстокого поводження і насильства як з боку працівників колоній, так і з боку засуджених однолітків. Також не здійснюють свою роботу й соціальні працівники, які мають опікуватись неповнолітніми правопорушниками, перевіряти, в яких умовах вони перебувають, чи не принижують їх. Діти часто залякані, вони навіть не знають, куди їм можна поскаржитись…

— Щоб уникнути недоліків у системі кримінальної юстиції щодо неповнолітніх, її треба розвивати й оновлювати. Ми розробляємо напрями і заходи для вдосконалення цього складного процесу, але так швидко все виправити, як цього хотілося б в наших умовах, неможливо, — зауважила під час засідання Алла Санченко, секретар Консультативної ради, кандидат юридичних наук. — Зокрема потрібно здійснювати кадрові зміни у виховних закладах, підвищувати рівень знань спеціалістів, котрі працюють з дітьми, впроваджути волонтерські програми. Також необхідно забезпечувати прозору й доступну інформацію для громадськості про принципи, норми та правила, на яких базується законодавство у сфері ювенальної юстиції.