Останнім часом соціальними мережами поширюється інформація про нібито небачене збільшення платні, яку вже з нового року почали отримувати керівники уряду й державні службовці. У зв’язку з цим департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів повідомляє: у грудні 2015 року підвищення посадових окладів на 25% відбулося по всій сітці державних службовців на підставі постанови Кабінету Міністрів №1013 від 9 грудня 2015 року «Про впорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів».

Зазначеною постановою передбачено підвищення посадових окладів працівників бюджетної сфери, зокрема лікарів і вчителів, у середньому на 10%, що загалом, враховуючи підвищення мінімальних соціальних стандартів з 1 вересня 2015 року, становитиме близько 25%.

У коментарі наголошено, що постановою у зв’язку з індексацією здійснюється впорядкування посадових окладів, що визначаються у відсотках до посадового окладу Прем’єр-міністра — всіх керівників та їхніх заступників у органах державної влади, зокрема й Президента України. Таким чином, підвищення посадових окладів відбулося по всій сітці держслужби від спеціаліста І категорії до Прем’єр-міністра.

У департаменті нагадують, що керівникам інших державних органів та їхнім заступникам, зокрема Президентові України, міністрам та їхнім заступникам розмір посадових окладів визначають у відсотковому співвідношенні до посадового окладу Прем’єр-міністра. Так, постановою Кабінету Міністрів від 30 червня 2005 р. №518 розмір заробітної плати Президента України встановлено на рівні 140% заробітної плати Прем’єр-міністра. Натомість постановою Кабінету Міністрів від 30 червня 2005 р. №510 розмір посадового окладу міністра встановлено на рівні 92%, першого заступника — 80%, заступника міністра — 75 % заробітної плати Прем’єр-міністра.

Згідно з розпорядженням Президента України від 8 січня 1992 р. №22 оклад Прем’єр-міністра України встановлено у розмірі 20 мінімальних заробітних плат на місяць з урахуванням мінімальної заробітної плати 332 гривні. До грудня 2015 року посадовий оклад Прем’єр-міністра становив 6640 гривень (20 х 332 грн), а з 1 грудня 2015 року — 8300 гривень (6640 грн х 1,25).

Відповідно до Закону України «Про державну службу» заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок. Тобто, попри чутки, у січні 2016 року розмір посадових окладів державних службовців, зокрема керівництва уряду, не змінювався порівняно з груднем 2015 року.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»