СПІВПРАЦЯ. Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Республіки Казахстан Серіком Ахметовим Президент Віктор Янукович назвав неприродним торговельне протистояння України та країн Митного союзу в умовах світової економічної кризи.

«На мій погляд, економічна криза торкнулася практично всіх країн і змушує нас шукати можливості для пом’якшення її наслідків, — сказав він. — Ми маємо слідкувати за тим, щоб вирівнювати торговельний баланс між нашими країнами, щоб не було від’ємного сальдо торгівлі, яке безпосередньо впливає на золотовалютні резерви. Тому обмеження з одного боку змушують іншу сторону вводити такі самі обмеження».

У цьому контексті глава держави зазначив, що Україна не хотіла б допустити такої ситуації. Тому й намагається знайти взаємоприйнятні рішення, які б розширили і створили можливості для просування вітчизняних товарів та послуг.

Глава держави нагадав, що Україна відстоюватиме позицію, за якою вона співпрацювала би з Митним союзом як спостерігач: «Україна як спостерігач може розпочати процес розгляду положень Митного союзу, а їх прийнято понад двісті. Всі ці положення вимагають проходження внутрішньодержавних процедур і потребують часу. Україна в статусі спостерігача може отримати доступ до цих документів і почати їх розглядати». На його думку, за таких умов наша країна зможе розглядати можливість приєднання до положень Митного союзу, які не входять у суперечність з міжнародними зобов’язаннями.

Окрім цього, у ході зустрічі із Серіком Ахметовим Президент висловив занепокоєння щодо цьогорічного падіння товарообігу із Казахстаном. За його словами, протягом останніх років торговельно-економічні відносини між Україною та Казахстаном поліпшувалися, зокрема зростання товарообігу становило близько 12%. «Цей рік викликає занепокоєння, оскільки почав знижуватися товарообіг», — передає його слова Укрінформ.

Окремо глава держави зазначив, що обидві країни зацікавлені в тому, щоб знайти причини падіння цього показника та вирішити відповідні питання.