Ситуація з постачанням медикаментів до лікарень, як стверджують медики міста, останнім часом значно ускладнилася. І не тому, що препаратів немає — у продажу вони є, однак медичні заклади їх отримують в обмеженій кількості. Ось що розповіла депутат облради Любов Майборода: 

— До мене надійшли численні звернення пацієнтів, медпрацівників, громадських організацій з цього приводу. З травня нинішнього року приватне акціонерне товариство «Альба Україна», яке виграло тендер з постачання медикаментів, припинило таку діяльність. Так, у другій міській лікарні відновного лікування сума договору на постачання медикаментів у нинішньому році становила 70 тисяч гривень, а за 6 місяців їх придбано лише на 13 тисяч гривень. Востаннє медикаменти надходили сюди ще в березні.

Ось рядки зі звернення міської громадської організації «Асоціація лікарів м. Черкаси»: «У закладах охорони здоров’я склалася негативна тенденція щодо забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення (ліки, вакцини, перев’язувальні матеріали, реактиви, інструменти та прилади), що призводить до необ∂рунтованого звинувачення пацієнтами лікарів. Нині немає лікарських засобів для забезпечення надання невідкладної допомоги».

Чому ж не постачають медикаменти? Головною причиною, вважають керівники установ та асоціації лікарів міста, є неефективна система забезпечення медичних закладів через тендери, а також несвоєчасне проведення останніх через брак учасників. Асоціація лікарів міста та керівники медичних установ запропонували вирішити питання щодо забезпечення закладів охорони здоров’я лікарськими засобами та виробами медичного призначення, закупівля яких не перевищує 100 тисяч гривень, з урахуванням Закону України «Про здійснення державних закупівель».

— Така ситуація справді має місце, — прокоментувала заступник начальника департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міськради Надія Гетьман. — З медикаментами нині важко. Очевидно, в організації поставок потрібно щось змінювати. Зокрема, винести придбання медикаментів, ціна яких не перевищує 100 тисяч гривень, за рамкову угоду. Департамент охорони здоров’я підготував проект відповідного рішення виконавчого комітету.