Вартість  російського газу для України  становитиме 385 доларів за тисячу кубометрів. Таку і не лише цю новину повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв під час прес-конференції у Києві. Нагадаємо, що раніше глава «Газпрому» пан Міллер заявив, що з 1 квітня ціна на газ для України буде 385 доларів за тисячу кубометрів. Це очікувана заява, і ця ціна відповідає контракту між  «Газпромом» і  «Нафтогазом». Україна у свою чергу підняла на 10% вартість транзиту блакитного палива нашою територією, що теж відповідає умовам договору від 2009 року.

Проте Андрій Коболєв висловив обурення щодо  встановленої ціни на газ Національною комісією з регулювання у галузі енергетики для промислових споживачів. Комісія встановила ціну для промисловості, яка споживає виключно російський газ, на рівні 4020 гривень за тисячу кубометрів.  За його словами, якщо перерахувати цю ціну в долари за курсом Нацбанку (близько 11 гривень за один), то «Нафтогазу» доведеться купувати газ по 385 доларів за тисячу кубометрів і продавати по 360 доларів  за тисячу кубометрів. Тобто собі у збиток.

Він також заявив, що, коли коливався курс, «Нафтогаз» продавав газ за встановленою ціною за курсом 8 гривень за долар, у той час як викуповував його за ціною, значно вищою.

«За перший квартал компанія зазнала мільярдних збитків, розрахунки за блакитне паливо становлять усього 27%, головні боржники компанії — теплокомуненерго і промисловість», — констатував чиновник. За його словами,  встановлена ціна заганяє НАК у глухий кут. Реальною ціною він вважає 4600 гривень за тисячу кубометрів. Тоді компанія могла б покрити фінансовий дефіцит першого кварталу протягом трьох наступних місяців.

«Небажання компенсувати нам те, що ми не отримали у першому кварталі, вважаю дивним і некоректним. Сподіваюся, з цього приводу буде обговорення у Прем’єр-міністра», —  сказав голова НАК «Нафтогаз України».

На запитання щодо реверсу газу з Європи і хто його може проводити, Андрій Коболєв відповів, що купувати газ на світових спотових ринках  можуть усі охочі за наявності укладеного контракту, але на кордоні з Україною його купуватиме лише «Нафтогаз». Така міра тимчасова.  Вводять її через те, що приватні компанії за імпортований газ не сплачують  ПДВ, тому НАК звернувся до Мінфіну із пропозицією ввести такий податок на спотових ринках.

«Ми не хочемо втратити можливість постачання  газу з Європи, але й не можемо зазнавати втрат. Ми подали пропозицію Міністерству фінансів скасувати цю норму, а для  «Нафтогазу» — залишити», — сказав голова правління «Нафтогазу».

Він пояснив, що бажання приватних компаній закуповувати газ без ПДВ стимулює їх купувати паливо необ∂рунтовано дорого. Голова НАК вважає, що це призвело до ситуації, коли блакитне паливо купують навіть дорожче, ніж у «Газпрому», але компанії при цьому економлять ПДВ і не ставлять його на відшкодування.