Цього року в Україні очікується три штами грипу. Крім традиційних каліфорнійського H1N1 та грипу типу В, буде циркулювати грип «Гонконг» Н3N2, який пошириться по території України вперше. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів виконуючий обов’язки начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан.

«Очікуються штами грипу «Гонконг» Н3N2 — він ще жодного разу не циркулював на Україні. Грип H1N1 пандемічний каліфорнійський, який вже циркулював. А третій — це грип типу В, який буде циркулювати наприкінці лютого в початку березня наступного року», — сказав О.Рубан.

За його словами, Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує, що максимальна циркуляція збудників типів всіх грипу А буде наприкінці грудня.

«Але це не вказує, що грип типу А сьогодні не циркулює між громадянами. Але на сьогодні ще не зафіксовано жодного випадку циркуляції грипу H1N1 пандемічного каліфорнійського, так і Н3N2», — розповів він.

Лікар зазначив, що у нового для українських територій грипу «Гонконг» симптоматика така сама як й для всієї групи типу А. Тобто все починається з лихоманки і високої температури 39 й понад.

«Тому за таких симптомів потрібно негайно звертатися за медичною допомогою для призначення адекватного і своєчасного лікування», — додав О.Рубан.

О.Рубан підкреслив, що в країнах, де два роки тому циркулював цей збудник грипу Н3N2 групою ризику є діти, підлітки, літні люди та організовані колективи.

«Грип «Гонконг» — не такий агресивний, як збудник, який циркулював минулого року і в 2009 — пандемічний грип H1N1. Тому необхідно обов’язково проводити вакцинацію саме групі ризику. Вакцинуватися рекомендується до максимальної циркуляції. Якщо максимальна циркуляція очікується в кінці грудня — два тижні йде в нас на розвиток антитіл, то на початку грудня це максимальний термін завершення вакцинації», — розповів він.

Крім проведення вакцинації, для того, щоб убезпечити себе від грипу «Гонконг» потрібно не контактувати з хворою особою, дотримуватися респіраторного етикету та гігієни.

А також треба дотримуватись температурного режиму: в приміщенні має бути 18—25 градусів тепла і вологість в середньому 60%.

Для більшої ймовірності не захворіти на цей грип, медики рекомендують підвищувати свій імунітет. Для цього потрібно приймати Імунофлазід або інші імуностимулятори.