Щоб отримати право на дотацію за приріст поголів’я корів (у межах реалізації Програми розвитку молочного скотарства в області на 2014—2018 роки), треба потрапити у відповідний список сільгосппідприємств.

За даними департаменту агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації, виробництво молока зросло у восьми районах. Найбільше — у Кам’янсько-Дніпровському, Великобілозерському, Куйбишевському, Оріхівському та  Запорізькому. Виробництво молока в області становить 17,4 тисячі тонн, що на 800 тонн більше,?ніж торік (105%). Так обласна Програма сприяє збільшенню виробництва молока та м’яса, створенню робочих місць, покращенню рівня життя селян.

Водночас аграрії не припиняють говорити на всіх зустрічах про найбільш наболілі проблеми — це брак умов для розвитку малого й середнього аграрного бізнесу на селі. Як зазначали запорізькі селяни під час Аграрного форуму в Запоріжжі, протягом останніх п’яти років молоді фахівці не можуть отримати землю і створити фермерське господарство. Через це тисячі гектарів державної землі залишаються необробленими і не дають користі ні сільським громадам, ні державі. Також вони пропонують створити в кожному місцевому  управлінні Держгеокадастру «єдине вікно» для сільгоспвиробників.

Ще одне вкрай актуальне питання — скасування спеціального режиму оподаткування ПДВ. За даними сільгоспвиробників, цим рішенням забрали в аграріїв приблизно  15 мільярдів гривень, які вони могли використовувати тільки для розвитку галузі. Учасники Аграрного форуму підписали колективне звернення до Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради Андрія Парубія та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Серед вимог фермерів: повернення спеціального режиму оподаткування ПДВ для аграріїв, який діяв до 01.01.2016 року; прискорення прийняття нормативно-грошової оцінки землі, що була розроблена і презентована тодішнім Держкомземом України у 2012 році; повернення права розпорядження землями сільськогосподарського призначення сільським та селищним радам, а також підпорядкування Держгеокадастру органам виконавчої влади на місцях з правом визначення кадрових питань.

ДОВІДКА «УК»

Завдання Програми розвитку молочного скотарства в області на 2014— 2018 роки — розвиток молочного скотарства, зростання чисельності поголів’я великої рогатої худоби, зокрема її маточного поголів’я, збільшення виробництва молока та м’яса, нарощування  експортного потенціалу молочної продукції. Програма передбачена на п’ять  років із щорічним наданням коштів із загального фонду обласного бюджету в розмірі мільйона гривень з розрахунку 5 тисяч гривень за кожну вирощену корову.