Учасники загальних зборів Асоціації міст України, що відбулися минулої суботи, закликали органи державної влади прискорити ухвалення змін до Конституції України, які забезпечать правову основу для схвалення законодавчих актів, необхідних для реалізації реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади. Новим головою АМУ обрали Київського міського голову Віталія Кличка.

У загальних зборах уповноважених представників органів місцевого самоврядування — членів Асоціації міст України взяв участь і Президент Петро Порошенко. Глава держави присвятив свій виступ децентралізації — тому, що вже зроблено і дає перші результати, а також тому, що ще необхідно зробити, — і закликав присутніх міських голів до спільної роботи над втіленням децентралізації в життя.

«Децентралізація — це ключовий елемент нашої підготовки до майбутнього членства в Європейському Союзі. Немає децентралізації — немає перспективи членства. Навпаки, ефективне впровадження ідеї децентралізації — відсутність жодних аргументів для будь-яких перешкод європейській перспективі України», — сказав Президент. Глава держави зазначив, що у процесі децентралізації використовуємо найкращий європейський досвід, і наші партнери у США та Європі не залишаються байдужими, готові допомагати.

Президент привітав усіх присутніх із перемогою в чесній виборчій боротьбі, хоч би до якої політичної партії вони належали. «Місцеві вибори торік призвели до істотного оновлення корпусу міських голів. Закликаю всіх обраних міських голів до спільної й скоординованої роботи над втіленням децентралізації», — сказав Петро Порошенко.

Глава держави наголосив: «Кожен з вас вже отримав реальне збільшення бюджету, реальне збільшення повноважень, реальні можливості. І це не лише надходження до місцевого бюджету. Це і доступ до програм, які під децентралізацію відкривають наші партнери — Сполучені Штати Америки, Європейський Союз, вартість програм якого в наступному році збільшиться на 35%, відкриття ліній міжнародних фінансових організацій, що вчора було підтверджено під час моїх зустрічей у Давосі».

Президент наголосив, що передача повноважень на місця ставить нові виклики перед громадами міст та їх елітами. Вона вимагатиме від громад вміння контролювати та скеровувати обрані ними органи місцевого самоврядування, а від представників цих органів — почати будувати принципово новий рівноправний діалог із громадянським суспільством.

«Проблема не лише в тому, щоб обрати голову, підписати проект співпраці. Проблема в тому, щоб побудувати вертикаль, навчити тих, хто приходить працювати в органи місцевого самоврядування, відповідати вимогам, які ставить життя, — електронному врядуванню, центру надання адміністративних послуг, іноземним мовам, вмінню працювати з іноземними партнерами, прозорості, електронним закупівлям і вмінню ефективно використати кожну бюджетну копійку, вмінню пояснити громаді логіку і програму своїх дій. Упевнений, що це ще одне важливе і відповідальне завдання для Асоціації міст», — заявив глава держави.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»