Виступ Президента Польщі Броніслава Коморовського  з парламентської трибуни став, поза всяким сумнівом, найголовнішим пунктом учорашнього порядку денного роботи Верховної Ради. Утім, враження від цієї події та її обговорення не завадили народним депутатам одразу ж взятися до роботи й ухвалити низку важливих для держави рішень, зокрема у сфері національної безпеки.

Безліч балачок точилися навколо запропонованого Президентом проекту закону про правовий режим воєнного стану, який підтримали 258 депутатів. Багато громадян навіть плутали його з безпосереднім запровадженням такого стану по всій країні, про що й поквапилися сповістити у соціальних мережах. Натомість документ лише визначає оновлений порядок його введення та скасування, правові засади діяльності місцевої та державної влади, військового командування, військових адміністрацій, підприємств, установ і організацій в умовах воєнного стану.

А запроваджує його своїм указом Президент, після чого негайно звертається до Верховної Ради щодо затвердження та подає одночасно відповідний проект закону.

Нині, звичайно, це питання не обговорюється, але влада намагається зробити все, аби раптова зміна воєнно-політичної ситуації не спіткала країну зненацька. У цьому контексті певних змін зазнають також структура та чисельність Служби безпеки. Відповідний закон ухвалили 268 депутатів. Тож законодавчо визначено загальну чисельність СБУ в мирний час, в особливий період і врегульовано кількість співробітників спецслужби на період воєнного стану. Їхня кількість, повідомляє УНІАН, коливатиметься від 27 до 31 тисячі, залежно від ситуації.  

Не забули й про охорону наших рубежів. Зміни до закону про Державну прикордонну службу України, які підтримали 253 народні депутати, дещо збільшили чисельність ДПС. За новою нормою вона становитиме 53 тисячі осіб, з них 45 тисяч будуть військовослужбовцями. Дотепер ці цифри становили 50 і 42 тисячі відповідно. Загалом ці зміни підвищать надійність охорони розмежувальної лінії з подальшим виходом та розгортанням нових органів Держприкордонслужби на тимчасово неконтрольованому державному кордоні України.

Подбали народні обранці й про поліпшення організації харчування військових, а також — удосконалення порядку їхнього речового забезпечення. Йдеться, зокрема, про перспективну розробки та затвердження зразків військової форми одягу, спеціального одягу, взуття та спорядження військовослужбовців, засобів індивідуального захисту для їхньої уніфікації.

Бальзамом для сердець патріотів стало також ухвалення Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».