ПО-ГОСПОДАРСЬКОМУ.  Жнива в Україні добігають кінця. Вже обмолочено більшу частину площ під ранніми зерновими та зернобобовими, намолочено майже тридцять мільйонів тонн зерна нового врожаю, яке, зважаючи на недорід у Китаї та деяких інших країнах, тепер дороге. Водночас активізувалися зернотрейдери, роблячи спроби скупити його задешево. Але держава цього не допустить, аграріям радять не поспішати продавати збіжжя, повідомив, перебуваючи в Полтаві, голова правління Державної продовольчо-зернової корпорації України Ігор Якубович.

За його словами, уряд вживає оперативних заходів для стабілізації цін на цьогорічний урожай зерна. Полтавщина, повідомив він, посідає третє місце за укладенням форвард-контрактів. Продовольчо-зернова корпорація вже закупила в області за прийнятними цінами сім тисяч тонн збіжжя. Проте ціни на зовнішніх ринках «просідають». Як зробити так, щоб аграрії мали кошти й не поспішали продавати зерно за низькою ціною? Корпорація розпочне форвард-закупівлі врожаю наступного року за найнижчою відсотковою ставкою (15,3 % у гривнях). Окрім того, втілює нову програму заставних закупівель. Таким чином, у сільгоспвиробника з’являється можливість взяти півціни за своє збіжжя й протримати його на сертифікованому елеваторі, доки ціна не зросте.

— Чому держава йде на такі кроки? — бо така політика вдарить по зернотрейдерах, — пояснив профільний міністр Микола Присяжнюк, — щоб вони не гралися з ціновою ситуацією. Головне, щоб збіжжя, яке продовольчо-зернова корпорація братиме під заставу, зберігалося на державних елеваторах. Така вимога буде обов’язковою. Ми не можемо вкотре допустити, щоб зерно розікрали.