Вітчизняне зовнішньополітичне відомство відреагувало на заяву МЗС РФ від 24 лютого щодо загрози громадянським правам, зокрема представників національних меншин і релігійних конфесій, в Україні. У заяві наших дипломатів подібні твердження названо неправдивими і такими, що не спираються на доведені факти. 

«Цілком упередженими і такими, що не відповідають дійсності, є звинувачення щодо «терористичних методів придушення незгодних» і поширення «неонацистської ідеології» з боку політичних сил, що здобули підтримку більшості громадян на парламентських виборах 2012 року і нині перебирають на себе відповідальність за ситуацію в країні», — йдеться в документі.

Українська сторона відкидає звинувачення в недотриманні підписаної 21 лютого угоди між владою й опозицією. Тим більше, що «фактичне самоусунення колишнього керівництва держави від виконання своїх повноважень створило перешкоди для їх належної реалізації». Не маючи іншого виходу, Верховна Рада, як єдиний законодавчий орган і легітимний інститут влади, взяла на себе відповідальність за нормалізацію ситуації в державі, ухваливши низку важливих рішень. «Ключові рішення парламенту, спрямовані на нормалізацію ситуації, ухвалено конституційною більшістю народних депутатів з усіх політичних парламентських сил, — наголошується в документі. — Легітимність рішень, ухвалених Верховною Радою, вже отримала визнання з боку багатьох міжнародних партнерів нашої держави».

І саме тепер Україна особливо зацікавлена в підтримці міжнародним співтовариством зусиль для забезпечення економічної стабілізації та запобігання можливим загрозам територіальній цілісності й суверенітету. «Особливі очікування покладаються на держави-гаранти територіальної цілісності та політичної незалежності України відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештського меморандуму). У цьому контексті в Україні надають важливого значення заяві міністра закордонних справ Російської Федерації як однієї зі сторін Будапештського меморандуму про неприпустимість зовнішнього втручання у внутрішні справи України та важливість створення умов для її розвитку як частини загальноєвропейської родини», — цитує текст заяви прес-служба МЗС.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»