Щоб запобігти у майбутньому зриву термінів державних закупівель ліків, МОЗ пропонує вивести їх із компетенції міністерства й запровадити практику прямих  закупівель ліків та вакцин у виробників, а також передати частину процедур до міжнародних організацій. Плюс ініціювати введення електронних торгів та ще деякі зміни. Про це вчора заявив на брифінгу міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

Уточню, що йдеться про препарати, які мають безкоштовно надавати хворим на ВІЛ, туберкульоз, гепатит тощо, тобто про ті, які люди не в змозі через високу вартість та тривалість лікування купити самостійно. Також він зазначив, що станом на 25 грудня всі цьогорічні процедури держзакупівель через МОЗ завершено. Укладено договорів на суму понад 2 мільярди гривень (на перше жовтня було 105 мільйонів).  Із них уже зареєстровано в казначействі 1,9 мільярда гривень, оплачено постачальникам 1,77 мільярда. Зі складів у регіони за бюджетними програмами поставлено лікарських засобів та виробів медичного призначення на суму 759,6 мільйона гривень.

З об’єктивних причин усі закупівлі здійснено фактично за три останні місяці. Причинами затримки стала зокрема девальвація  національної валюти, що призвело до помітного подорожчання імпортних препаратів, частка яких у структурі державних закупівель становить 70%.

Відіграло свою роль і запровадження 7% ПДВ на ліки, що призвело до цінових обмежень для учасників конкурсних торгів у період активної фази закупівель. Це зумовило необхідність масової перереєстрації граничних оптово-відпускних цін за фактичного браку необхідних правових механізмів та нормативних документів.

Торги блокували і масові скарги, подані до  Антимонопольного комітету України та МОЗ України (75 скарг, а 2013-го було лише 15). Через це, наприклад, МОЗ України цього року не закупить ендопротези та інші імплантати на загальну суму 21 921 400 гривень.

Завдяки міжнародній допомозі Євробюро ВООЗ в Україні для додаткової закупівлі вакцин залучено 3,5 мільйона канадських доларів (закупівлю здійснюватимуть через ЮНІСЕФ). Глобальний  фонд протягом грудня — січня постачатиме дитячі форми ліків для ВІЛ-інфікованих дітей та протитуберкульозні препарати 2-ї черги на загальну суму 6,6 мільйона американських доларів. Шляхом ухвалення змін до Закону України «Про лікарські засоби»  розблоковано 509 тисяч доз вакцини БЦЖ.

Рішенням Колегії МОЗ України від 17 жовтня цього року в Міністерстві охорони здоров’я та в усіх областях створено штаби та «гарячу лінію» для моніторингу забезпечення ліками регіонів України, які жорстко контролюватимуть наявність залишків ліків у регіонах та оперативно вирішуватимуть питання перерозподілу ліків та виробів медичного призначення.