У 2015 році ВВП Росії знизилося на 3,7%, згідно з опублікованою офіційною статистикою.

По купівельній спроможності удару завдає і висока інфляція — 12,9%. Скрутне економічне становище посилюють санкції Заходу проти Москви у відповідь її роль у війні на Донбасі.

Ірина Лобанова з Національного агентства фінансових досліджень не чекає поліпшень: «Споживчі звички та попит зміняться. Загалом, споживчий ринок і далі буде скорочуватися у зв’язку зі слабкою купівельною спроможністю та нижчими прибутками споживачів».

Частка російських споживачів, які перейшли на дешевші товари, у четвертому кварталі збільшилася до рекордних 70%, за даними дослідження «Сбербанку».

«Мені доводиться заощаджувати, відмовлятися від дорогих покупок, купувати дешеві товари, купувати менше харчів», — розповів житель Москви.

Як свідчить грудневе опитування, майже половина росіян змушена відмовлятись від відпочинку і туризму, 40% економить на взутті та одязі, а третина російських споживачів заощаджує на їжі.

Згідно з опитуваннями, росіяни підтримують дії свого уряду, а причиною кризи вважають зовнішні чинники. Рейтинг президента Путіна бере нові висоти (89,9%), а водночас зростає шанування радянського диктатора Сталіна і критика Заходу.

EURONEWS