Угорські медики оголосили про унікальне досягнення — народження дитини, чия мати перебувала у стані смерті мозку ще з квітня. 31-річна угорська жінка була на 15 тижні вагітності, коли у неї стався інсульт, який і призвів до смерті мозку. Немовля з’явилося на світ на 27 тижні після зачаття з вагою 1420 грамів. По тому жінка ще стала донором 5 органів, на які вже чекали хворі пацієнти.

Бела Фулешді, керівник Медичного центру Університету Дебрецена: «Згідно з медичними документами, ще ніколи після такого тривалого штучного підтримання життя людина не ставала донором».

З 1982 по 2010 рік 12 дітей з 30 випадків народилися з лона жінок, чиє життя підтримували штучно.

Чілла Молнар, керівник відділення нейрохірургії та інтенсивної терапії у Медичному центрі Університету Дебрецена: «Її сім’я тричі на тиждень приїздила з віддаленого населеного пункту, щоб відвідати плід. Вони розмовляли з дитиною. Вони цілували та гладили живіт мами».

Саме родина матері спільно з лікарями ухвалила рішення зберегти життя плоду. Вони його леліяли аж до появи немовляти на світ. По тому дитя ще три місяці залишалося у лікарні, поки медики не впевнились, що з його здоров’ям все гаразд.

Андреа Хояґош, Євроньюз: «Тут, в Університеті Дебрецена 11 різних медичних команд працювали над тим, щоб у кінці цієї сумної історії, втративши одне життя, було збережено п’ять».

 Copyright © 2013 euronews