Олександр КРЮЧКОВ,
«Урядовий кур’єр»

У Торгово-промисловій палаті України відбулася дуже важлива, як на сьогоднішній неспокійний для України час, подія: ТППУ підписала із Дніпропетровською областю Меморандум про співпрацю, і фахівці та експерти назвали його тією відправною точкою, від якої може розпочатися відлік промислового зростання в нашій країні.

Дніпропетровщина, яка межує з областями, де ведуться справжні бойові дії, показує іншим регіонам приклад злагодженої та чіткої роботи, політичної стабільності та терпимості. Не випадково за п’ять місяців 2014 року обласний бюджет тут виконано на 101,9%, що дало змогу отримати понад план 26 мільйонів гривень.

Місцевим підприємствам вдалося не лише зупинити падіння показників промислового виробництва, а й дещо підвищити їх: з початку року показник індексу промислової продукції в регіоні виріс на 0,2%, тоді як загальноукраїнський показник знизився на 0,3%. Це, як зазначив під час підписання Меморандуму президент ТППУ Геннадій Чижиков, стало можливим завдяки нарощуванню бізнес-активності дніпропетровських підприємців, прагненню підприємств області інтегруватися в європейську економіку.

— Область бачить ціль, — заявив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, — і наполегливо іде до неї, долаючи перешкоди. Меморандум допоможе нам отримати доступ до європейських стандартів, нових ринків збуту продукції, сприятиме створенню додаткових робочих місць та залученню інвестиції у підприємства краю. Ми готові до прийому іноземних ділових місій, як і заохочуватимемо поїздки керівників наших підприємств до держав Європи та світу. Щоб за дніпропетровським бізнесом закріпилася репутація прозорого та передбачуваного партнера.

І промисловці регіону підтверджують це вже сьогоднішньою роботою: з початку року зросли показники підприємств добувної промисловості, виробництва харчових продуктів, коксу, концентрату залізорудного неагломерованого, азотних добрив, сталі, блоків та цегли.