ПІДГОТОВКА ДО ЗИМИ. Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул поставив завдання облдержадміністраціям своєчасно провести весь комплекс необхідних робіт з підготовки до нового опалювального сезону. «Усі паспорти та акти готовності об’єктів мають бути підписані до 1 жовтня. Це персональна відповідальність керівників регіонів. Люди мають бути забезпечені якісним теплом та водопостачанням під час опалювального сезону в 2013-2014 роках», - сказав Олександр Вілкул під час виїзного засідання колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, у якій взяли участь профільні заступники голів облдержадміністрацій, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

«На наступний день після закінчення минулого опалювального сезону уряд розпочав підготовку до нового сезону 2013-2014 років. В областях створені оперативні штаби, роботу яких координує оперативний штаб Мінрегіону. Розроблено плани з підготовки до зими. До 15 червня Мінрегіон представить узагальнений план по країні щодо підготовки до опалювального сезону», - сказав віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул під час виїзного засідання у Вінниці.

Міністр регіонального розвитку, ЖКГ та будівництва Геннадій Темник доповів, що на виконання завдання віце-прем'єр-міністра у регіонах проведено аналіз стану об’єктів житлового фонду, теплопостачання, водопровідно-каналізаційного господарства та вулично-дорожньої мережі. Визначено об’єкти, на яких буде проведено ремонтно-профілактичні роботи.

Олександр Вілкул поставив завдання облдержадміністраціям провести весь необхідний комплекс робіт з підготовки до опалювального сезону в зазначені терміни.

На виконання цього у житловому фонді буде комплексно підготовлено 205 тисяч будинків (174,4 тис. будинків комунальної власності, 19,7 тис. будинків ОСББ та ЖБК, 1,7 тис. будинків громадської (колективної) власності та 9,2 тис. будинків відомчого житлового фонду).

Під час підготовки до зими відремонтують покрівлі 32,5 тис. будинків, замінять опалювальні системи майже 70 тис. будинків, промиють опалювальні системи у майже 36 тис. будинків. Буде також відремонтовано системи гарячого водопостачання 28 тис. будинків та систем холодного водопостачання близько 54 тис. будинків.

Особливу увагу приділять підготовці закладів соціальної сфери, зокрема, будуть проведені ремонтно-профілактичні роботи у 19,5 тис. шкіл, 14 тис.  дитсадків та 6,5 тис. лікарнях.

У сфері теплопостачання до нового опалювального сезону буде підготовлено 24,4 тис. котелень. Також буде проведено реконструкцію 647 котелень. Замінять тисячу котлів у котельнях, ще тисячу котлів капітально відремонтують.

Нові сучасні котли мають більший КПД і використовують менше природного газу, можуть працювати на альтернативних видах палива. Наразі в Україні з 2010 року споживання природного газу підприємствами ЖКГ вже скорочено на 10% (з 11,1 млрд. куб. м. до 10 млрд. куб. м.).

До зими буде підготовлено 24,5 тис. км теплових мереж та замінено 492 км. тепломереж.

У рамках підготовки до нового опалювального сезону буде проведено комплекс ремонтних робіт на об’єктах водопостачання та водовідведення - буде відремонтовано 1,5 тис. км водопровідних мереж та 451 км. каналізаційних мереж.

Комплексну підготовку проведуть на 2 тис. водопровідних насосних станціях, 2,5 тис. каналізаційних насосних станціях, 236 водопровідних очисних спорудах, 846 каналізаційних очисних спорудах.

Особливу увагу приділять підготовці об’єктів вулично-дорожньої мережі. Зокрема, планується відремонтувати 5,9 млн. кв.м. доріг комунальної власності.

Для проведення ремонтних робіт вулично-дорожньої мережі задіять майже 7 тис. одиниць спеціалізованої техніки.

Віце-прем'єр-міністр поставив завдання керівникам регіонів забезпечити своєчасне широке інформування населення про хід виконання ремонтних робіт не тільки через оголошення, але і за допомогою міських та районних ЗМІ. На сайтах облдержадміністрацій необхідно розмістити графік ремонтів.

Для прибирання снігу буде підготовлено 5 млн. одиниць шанцевих інструментів (лопати, кирки та інші) і закуплено 1,1 млн тонн посипкового матеріалу та реагентів.

Олександр Вілкул поставив завдання відпрацювати алгоритм взаємодії комунальних служб з іншими структурами у разі надзвичайних ситуацій під час зими, у тому числі залучення волонтерів. Також він поставив завдання відпрацювати систему своєчасного інформування населення, у тому числі через ЖЕК.

«Питання підготовки регіонів до зими знаходиться на жорсткому контролі уряду», - підкреслив Олександр Вілкул.