В рамках комунікативної кампанії у Вінницькому обласному художньому музеї демонструється фотовиставка «Рига — культурна столиця Європи. Місто і люди». Свої знімки латвійського міста на огляд виставив вінницький письменник і журналіст Віктор Мельник. Захід проводиться за сприяння Посольства Латвійської Республіки в Україні, облдержадміністрації та музею і є частиною міжнародного мистецького проекту «Riga – Vinnytsa – 2014», який реалізується обласним художнім музеєм і має на меті стати ще одним кроком у розвитку міжнародних взаємин на регіональному рівні. 

Під час відкриття виставки перший секретар посольства Латвії в Україні Лігіта Давідова зазначила, що «Культурна столиця Європи» — це статус міста, який надає йому Європейський Союз терміном на один календарний рік для демонстрації свого культурного життя і розвитку. Метою програми є зближення європейців на основі співпраці у сфері культури, полегшення економічного, політичного та культурного об’єднання країн. 2014 року за рішенням міжнародного журі честь представляти себе іноземній спільноті випала Ризі та шведському місту Умео. Програма передбачає низку масових заходів у Латвії та за кордоном.

Зауважимо, що цього року за сприяння установи «Рига-2014» та Латвійського інституту Віктор Мельник відвідав балтійське місто. До нових знімків він додав зроблені у попередні роки, що публікувались у періодиці як ілюстрації до його нарисів. Цікаво, що в експозиції представлені знімки в різних фотографічних жанрах та стилях: тут і авторська фотографія, що має підкреслено суб’єктивний погляд на дійсність, і ілюстративна та пейзажна, що розповідає про Ригу та її окраси, і портретна, і репортажна тощо. Разом вони створюють різноплановий образ міста.