Міносвіти не проводитиме  третю сесію зовнішнього незалежного оцінювання  для абітурієнтів Донецької та Луганської областей. «Ми тривалий час сподівалися, що  наприкінці серпня — на початку вересня вдасться  провести третю сесію ЗНО безпосередньо у вишах Донбасу. Проте   ситуація лишається вкрай нестабільною, тому  відмовилися від цієї ідеї», — повідомила  журналістам під час брифінгу  перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун, коментуючи перебіг цьогорічної вступної кампанії.  

Як відомо, спершу для складання тестів на Донеччині та Луганщині зареєструвалося 36 тисяч осіб. Із них близько 20 тисяч змогли скласти його  в інших регіонах. «Тож близько 40% абітурієнтів з Донецької та Луганської області не змогли з тих чи тих причин скласти ЗНО», — сказала Інна Совсун.

Профільне міністерство  знайшло інший шлях для вступу до донецьких та луганських вишів: кількість місць державного замовлення, виділена на університет (на кожну спеціальність), буде розподілена так: 60% для тих, хто  вступатиме за результатами ЗНО, 40% — для абітурієнтів, котрі йтимуть до вишів за результатами вступних іспитів. Це приблизно відповідає кількості тих, хто встиг скласти ЗНО та хто не зміг цього зробити. Зміни до Умов прийому вже реєструються в Мін’юсті.

Навчальний рік на Донбасі, принаймні для першокурсників, розпочнеться пізніше. «На звільнених територіях для старших курсів він може розпочатися 1 вересня, для  першого курсу — в кращому разі 1 жовтня», — сказала Інна Совсун.

Водночас показники поданих заяв, за її словами, «вселяють певний оптимізм, бо університети боялися, що вони не отримають фактично жодних заяв. Як би там не було, 50 тисяч заяв на сьогодні, більш ніж за місяць до кінця прийому документів — це досить прийнятні показники». 

Водночас в МОН готуються до того, що коли ситуація у вересні не стабілізується, студентів  масово переводитимуть на навчання до інших регіонів. 

Коментуючи запитання журналістів щодо можливих пільг  для абітурієнтів Донбасу, Інна Совсун наголосила: «Ми розуміємо складну  військово-політичну ситуацію в країні, проте вступ до ВНЗ не є формою соціальної допомоги. Є багато інших способів, яким чином можна допомогти людям з цих регіонів, але не треба давати право на вступ поза конкурсом чи виділяти додаткові місця державного замовлення».

Нагадаємо, що вчора оприлюднили другий список рекомендованих до зарахування  на держаний бюджет. Третій список  оприлюднять не пізніше 12 години 8 серпня. Зарахування за державним замовленням відбуватиметься до 15 години 11 серпня, на контрактну форму навчання — не пізніше 18 серпня.

МОВОЮ ЦИФР

Загалом на момент завершення прийому документів на 1 серпня в Єдиній державній електронній базі з питань освіти було зареєстровано 2 мільйони 100 тисяч заяв (2013 року —  2200 тисяч заяв).

Заяви до вишів подали 601 446 абітурієнтів (торік — 703 800).

В Донецькій та Луганській областях станом на 1 серпня було подано 49 тисяч заяв (торік —  майже 137 тисяч), проте прийом документів ще триватиме до 15 вересня.

Обсяги державного замовлення

Цього року на освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра держава  виділила 115,6 тисячі місць  державного замовлення (з них  98 тисяч — за денною формою навчання).

На спеціаліста — майже 70 тисяч.

На магістра — майже 43 тисячі.

Виші-лідери за кількістю поданих заяв

Львівський університет імені Івана Франка (58 600 заяв)

Київський університет імені Тараса Шевченка (56 600 заяв)

Львівська політехніка (53 800 заяв)

НТУУ «КПІ» (майже 51 000 заяв)

НАУ (44500 заяв)