ЖКГ. До 1 жовтня уряд гарантує нові котельні, дороги та водопровідні мережі. Ці тези стали лейтмотивом тематичного брифінгу віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула у ході останнього засідання уряду. «Ми почали готуватися до нового опалювального сезону наступного дня після завершення попереднього. Кожен район, місто, і регіон діють за чітко визначеним планом підготовки. Мінрегіон координує роботи на загальнодержавному рівні. Щомісяця відбуваються колегії за участю профільних заступників голів облдержадміністрацій. Моніторинг стану виконання планів здійснюють двічі на місяць», — запевнив урядовець. 

На сьогодні виконано понад 20% від запланованих робіт. Олександр Вілкул дав зрозуміти: процес відбувається швидшими темпами, ніж означено у графіку виконання «опалювального» плану. Він переконаний, що до 1 жовтня 2013 року всі паспорти готовності об’єктів та акти буде підписано. Адже за підготовку регіонів до зими керівники кожної області несуть персональну відповідальність, і це питання перебуває на жорсткому контролі уряду.

А до 1 вересня будуть повністю готові до нового опалювального сезону дитячі садки та загальноосвітні школи. «У 20% котелень уже проведено ремонт, у трьох тисячах котелень заплановано здійснити капітальний ремонт, а в тисячі — замінити котли на сучасні енергоефективні», — наголосив Олександр Вілкул.

Розповів віце-прем’єр і про зменшення за три роки на 10% споживання газу в сфері теплокомуненерго. «Це майже мільярд кубометрів. До 2015 року споживання природного газу підприємствами ЖКГ має скоротитися ще на третину», — поінформував урядовець. І додав, що таку мету влада зможе втілити за рахунок переходу на альтернативні види енергії: торф, вугілля, електрику.

До речі, до першого жовтня 2013-го влада оновить понад 6 мільйонів квадратних метрів доріг комунальної власності. За словами віце-прем’єра, бюджету це обійдеться 2 мільярдами 390 мільйонами гривень. Наразі відремонтовано майже мільйона квадратних метрів доріг у містах, і в регіони перераховано 743 мільйони гривень.

Окрім цього, до зими готові 49 тисяч будинків — 24% загальної кількості. Ще в 33 тисячах відремонтують покрівлю, у 70 тисячах — опалювальні системи, а в 54 тисячах — системи водопостачання.

За словами Олександра Вілкула, нині триває підготовка до зими 24,5 тисячі кілометрів тепломереж. Уже готові 5 тисяч кілометрів, замінено 78 із 471 кілометрів тепломереж. Відремонтовано 274 з 1,6 тисячі кілометрів водопровідних мереж, а також 98 із 615 кілометрів каналізаційних. Комплексну підготовку буде проведено на двох тисячах водопровідних насосних станцій, 386 з яких готові до роботи. В такому ж стані 440 з 2,6 тисячі каналізаційних насосних станцій, 61 з 259 водопровідних очисних споруд і 151 з 849 каналізаційних очисних споруд.