Кінорежисер Леонід Кантер ще під час перших хвиль мобілізації записався добровольцем до Національної гвардії. Розповідає, що у відділенні всі були з вищою освітою. Але реального оновлення армії вони не побачили. Тому й замислився: «Як принесу більше користі: як боєць чи кінодокументаліст?»

Результатом тих роздумів став фільм «Війна за свій рахунок». На цьому митець не зупинився. Пошуки ідеального, на його думку, бойового підрозділу привели режисера в Добровольчий український корпус. В його складі був у донецькому аеропорту.

У новому фільмі «Добровольці», створеному у співпраці з Іваном Яснієм, не лише задокументовано бої, а й відтворено моральний дух людей, які захищають свою державу. Паралельно з роботою над цією стрічкою кінодокументалісти показували глядачам «Війну за свій рахунок».

— Спершу, — каже Леонід Кантер, — зібрані кошти ми відправили на допомогу армії. Коли ж почули, що владні структури мають намір запросити американських режисерів для зйомки документального фільму на Донбасі, обурилися. Виходить, що й наші гроші підуть на оплату роботи американців. А чим ми гірші? Після цього зібрані кошти на показах «Війни за свій рахунок» направляли на фінансування «Добровольців». Знімати мають право всі. Але передовсім влада має заохочувати своїх кіномитців.

Другий фільм Леоніда Кантера й Івана Яснія — фактично продовження першого. «Війна за свій рахунок» — сповідь, досвід і роздуми новобранця на війні. «Добровольці» — свідчення становлення народного ополчення, кінорозповідь із поля бою. І якщо в першому йдеться лише про відділення, то в другому, за словами авторів, про Україну загалом. Її історію бійці творять на полі бою, а документалісти фіксують.

Прем’єра фільму відбудеться сьогодні у столичному кінотеатрі «Кінопанорама».