УПЕРШЕ

Ультразвуковий діссектор дає змогу запорізьким нейрохірургам виконувати найскладніші операції

— Чоловік звернувся до нас зі скаргами на часті й сильні головні болі, запаморочення, блювоту, хиткість під час ходьби. Проведене у нашій лікарні обстеження виявило у нього новоутворення у структурах задньочерепної ямки в безпосередній близькості до стовбура головного мозку. Вирішили проводити оперативне втручання, — розповідає керівник бригади нейрохірургів головний лікар Запорізької обласної клінічної лікарні Сергій Тяглий і уточнює: — Це була операція із трепанацією черепа. Завдання ускладнювалося тим, що новоутворення містилося безпосередньо у структурах головного мозку в сусідстві з його стовбуром. Тож видалити його було надзвичайно складно.

Не звик сидіти без діла

Як роз’яснив нейрохірург, таку операцію із застосуванням інноваційного для краю устаткування — ультразвукового діссектора — тут виконали вперше. Успіхом операції завдячували насамперед застосуванням апарата, який ультразвуком розбиває пухлинну тканину, не пошкоджуючи речовини і судин мозку. Тож вдається уникнути так званого неврологічного дефіциту, що виражається в порушенні дихання, рефлексу ковтання, мовлення.

Про успіх операції, проведеної запорізькими нейрохірургами, можна судити за станом пацієнта. Після 2,5 години на операційному столі він прийшов до тями і адекватно відповідав на запитання, чим невимовно порадував своїх лікарів.

— Ми отримали підтвердження того, що структури головного мозку не постраждали, — каже Сергій Тяглий. — На п’яту добу після операції він самостійно себе обслуговував і просився на виписку, мовляв, удома пора картоплю копати.

У палаті нейрохірургічного відділення 31-річний Андрій з Михайлівського району справді почувається незатишно: не звик сидіти без діла — вдома сім’я, господарство.

— Минули головний біль і нудота. Тож оптимізму додалося, — підтверджує Андрій.

Успіх операції — у високих технологіях та досвіді хірурга. Фото надане автором

Для Запоріжжя — справжній прорив

— Проведення таких операцій для світової медицини — золотий стандарт, а для Запоріжжя — справжній прорив, — розповідає Сергій Тяглий. — Майже всі лікарі нейрохірургічного відділення лікарні навчилися працювати на цьому апараті, ми й поставимо його на службу запоріжцям. Обласна лікарня одержала його завдяки підтримці місцевої влади та голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка.

Сергій Тяглий — не тільки хірург, який оперує, а й головний нейрохірург департаменту охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації, дійсний член асоціацій нейрохірургів України та Європи, доцент Запорізького медуніверситету. Кілька місяців тому очолив Запорізьку обласну клінічну лікарню, в якій до цього працював завідуючим нейрохірургічним відділенням. Запитую в лікаря: який напрям у своїй адміністративній роботі вважає пріоритетним?

— Головне завдання — істотно підвищити якість надання медичної допомоги людям. У нашій лікарні працюють справжні професіонали, які постійно підвищують свою кваліфікацію. Мабуть, не в останню чергу через це наша клініка входить у четвірку найкращих у державі. Але маємо проблему із новітнім обладнанням — і діагностичним, і лікувальним, — каже Сергій Васильович. — Тож вбачаю пріоритетом у своїй роботі головного лікаря технічне і технологічне переоснащення лікарні. Керівництво області нас підтримує. Нині ведемо перемовини про обладнання  експрес-цитологічної лабораторії, яка дасть змогу вже під час операції за 5–10 хвилин точно визначати гістологічну належність видалених новоутворень. Тобто хірург, оперуючи, знатиме, чи злоякісне воно, тож зможе коригувати тактику і стратегію оперативного і подальшого лікування пацієнта. Ведемо мову і про обладнання для імуногістохімічної лабораторії. Нам потрібно також оновити парк діагностичних апаратів, зокрема маємо потребу в новітньому ангіографі.

Насамкінець цікавлюся в Сергія Васильовича, які тенденції розвитку нейрохірургічної патології у населення Запорізької області.

— Проблема, з якою потрапив до нас Андрій, за статистикою, одна на 10 тисяч населення. Тільки в нейрохірургічному відділенні Запорізької обласної клінічної лікарні щороку проводять до 140 операцій з видалення новоутворень у головному мозку, виявлених уперше. Тепер же, із застосуванням інноваційної апаратури, вдалося істотно підвищити їхню ефективність.